India arra ébredt, hogy érvénytelen a pénze - tömegek a bankok előtt

Fotó: MTI/EPA / Szandzsív Gupta

-

Az adócsalás elleni intézkedésként, egyik napról a másikra bevonták a legtöbbet használt címleteket.


Hosszú sorokban kígyóztak az emberek az indiai bankok előtt csütörtökön, hogy kicseréljék a forgalomból váratlanul kivont bankjegyeiket.

Narendra Modi miniszterelnök kedd este televíziós beszédben jelentette be, hogy az adócsalás, a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelem jegyében azonnali hatállyal érvénytelenítik a két legnagyobb címletű bankjegyet, az 500 és az 1000 rúpiásat. Ezek értéke 6,5, illetve 13 eurónak felel meg, és a mindennapi életben ez volt eddig a két leginkább használt bankjegy.Az indiai kormányfő a legnagyobb titokban készítette elő az érintett 24 milliárd darab bankjegy demonetizációját - azaz a forgalomból kivonását. A korrupció elleni kíméletlen küzdelem jelszavával miniszterelnökké választott Narendra Modiban tavaszra megérett az a meggyőződés, hogy drasztikus lépést kell tenni. Az utolsó pillanatig csak a pénzügyminiszter, a jegybank elnöke és néhány közeli tanácsadó tudott a tervről.


Ha a titok kipattant volna, az emberek pénzük nagy részét informális fizetési rendszerekbe, vagy ingatlanba és aranyba fektették volna, ami csak tovább súlyosbította volna a fekete pénzek problémáját

- mutatott rá Paras Savla, a KPB & Associates nevű befektetési tanácsadó cég elemzője.

Indiában a fizetési tranzakciók 90 százalékát készpénzben bonyolítják, ezért több százmillió indiai került abba a váratlan helyzetbe, hogy nem volt elég készpénze még a napi bevásárlás lebonyolításához sem.

Csütörtöktől kezdve két lehetősége van mindenkinek: vagy bankszámlára helyezi el, vagy beváltja más címletekre a birtokában lévő, a forgalomból kivont bankjegyeket. Ha azonban nagy összegről van szó, a tulajdonosnak el kell számolnia a pénz eredetéről. A szerdai nap a felkészülés napja volt a bankok számára: ekkor kapták meg az újonnan forgalomba kerülő bankjegyeket. Az 500 rúpiás címlet megmaradt, de az ezres megszűnt, helyette bevezették a 2000 rúpiás bankjegyet.

Az intézkedés a turistákra is vonatkozik, nekik is ki kell cserélniük az érvénytelenített bankjegyeket.