Index: Az egészségügyben a balekok tartják el a potyautasokat

-

Az egészségügy finanszírozása sem nem szolidáris, sem nem igazságos. Nem a gazdagok fizetnek a szegények helyett, hanem az alkalmazottak a többiek helyett, írja az Indexen Lantos Gabriella, a Róbert magánkórgáz operatív igazgatója.


Az egészségügyi ellátásért jelenleg a 8 millió felnőttből 4,4 millió fizet valamennyit, 3,6 millió pedig ingyen kapja - olvasható a cikkben, amely szerint a helyzet jelenleg rosszabb, mint 1975-ben.

1,7 millió ember legfeljebb a minimális díjat, havi 7000 forint körüli összeget, szolgáltatási járulékot fizet: ők a közmunkások, a minimálbéresek és a jövedelemmel nem rendelkezők.


Őket nyugodtan nevezhetjük névleges járulékfizetőnek, hisz az általuk befizetett évi 84 000 forint a saját ellátásukat is alig fedezi.

2,7 millió olyan ember van, aki a minimálbérnél nagyobb összeg után fizet járulékot. Őket nevezhetjük a tényleges járulékfizetői körnek.


Tehát a pénztárosok, villanyszerelők, tanítók és programozók befizetései tartják el az egészségügyet, amit a másik 5,3 millió felnőtt polgártársuk is használ.

Lantos Gabriella a múlt héten írta az első cikket az egészségügyről az Index sorozatában.