Immár 20 ezer utas szívta meg az elhúzódó Lufthansa-sztrájkot

-

Negyedik napja sztrájkolnak a Lufthansa német légitársaság pilótái: a szombati munkabeszüntetés a hosszú távú és a teherszállító járatokat érinti.


A Lufthansa 160 hosszú távú járatából 74-et törölt, ami csaknem 20 ezer utast érint. A teherszállító járatok mintegy 60 százaléka a földön maradt.


A szerda óta tartó sztrájk oka, hogy a Lufthansa 5400 pilótáját tömörítő Vereinigung Cockpit szakszervezet ragaszkodik az eddigi rendhez, amely szerint a pilóták 55 éves koruktól előnyugdíjba mehetnek úgy, hogy a törvényes nyugdíjuk 60 százalékát kapják a vállalati nyugdíjalapból a rendes nyugdíjkorhatár eléréséig. A nagy nemzetközi konkurencia miatt költségérzékeny vállalatvezetés belemenne abba, hogy a régi pilóták számára változatlan maradjon a rendszer, de az új alkalmazottak körében 60 éves korra akarja emelni az előnyugdíjazás alsó határát.

A Lufthansánál tavaly áprilisban kezdődtek az előnyugdíjazással kapcsolatos sztrájkok. Azóta a mostani a 15. A tavalyi munkabeszüntetések mintegy 200 millió euróba kerültek a cégnek.