Íme, Budapest jövedelemtérképe – mutatjuk a részleteket

Fotó: MTI Fotó/Beliczay László / MTI Fotó/Beliczay László

-

A magánszemélyek tavaly összesen 3637,5 milliárdnyi jövedelmet könyvelhettek el, ebből pedig 521 milliárdot adóztak le - derül ki a NAV adataiból. Az 1 százalékot nagyon kevesen ajánlották fel.


Tavaly összesen 1 millió 304 ezer magánszemély vallott be szja-t a fővárosban és Pest megyében, ez pedig 13 ezer fővel több, mint a 2013-as adat. Ennek megfelelően az összjövedelem is nőtt, mégpedig 261,2 milliárd forinttal, avagy 7,7 százalékkal, így pedig immár 3600 milliárd forintnál is többet tehettek zsebre a magyarok. A pénz legnagyobb része, egészen pontosan 2976,5 milliárd forint magánjövedelemből származott, ez 203 milliárddal több, mint egy évvel korábban.

Egy átlag közép-magyarországi lakos 2,7 millió forintot keresett, ami persze bőven elmarad a top bértől: volt ugyanis egy 1,1 milliárdos fizetés is tavaly, amit egy üzletviteli tanácsadással foglalkozó vállalkozás fizetett ki - bár az egy évvel korábbi adathoz képest jelentős a visszaesés, akkor ugyanis ugyanez a személy 2,2 milliárddal többet vihetett haza, amivel persze akkor is ők voltak a rekorderek.A magánszemélyek az idén is felajánlhatták személyi jövedelemadójuk 1 százalékát civil szervezeteknek, alapítványoknak. A lehetőséggel közel 1 337 ezer fővárosi és Pest megyei adózó élhetett volna, ezzel szemben közülük csupán 682 ezren rendelkeztek ezen összegekről. Ennek ellenére is összesen 3,9 milliárd forintot oszthatott szét a NAV, összesen 7 711 kedvezményezett között. Az elosztásban nincs meglepetés, a korábbiakhoz hasonlóan a budapestiek közül a beteg gyermekeket támogató alapítványok, a Pest megyeiek közül pedig az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek kapták a legnagyobb támogatást.


Ők kapják a legmagasabb fizetést

A fővárosi és Pest megyei magánszemélyek összevont jövedelme 3 280 milliárd forintra nőtt, így ők 2013-hoz viszonyítva 213,5 milliárd forinttal (7 százalékkal) vallottak többet. Természetesen itt sem egységes a kép: az egy főre jutó összevont jövedelmeket nézve a főváros XII. kerületében (Hegyvidék), illetve Pest megyét nézve Telkiben kerestek a legtöbbet. A másik végletet a XV. kerület (Rákospalota-Újpalota-Pestújhely) és a ceglédi járásban található Mikebuda jelentette.


Jelentősek az eltérések


A NAV azt is megvizsgálta, hogy hol volt egy év alatt a legnagyobb fejlődés. Ebből a szempontból a fővárosban Újbuda, Pest megyében pedig a szobi és a nagykőrösi járás lakói örülhettek, hiszen 6,4, illetve 7,2 százalékos növekedést regisztrálhattak.Az összesen 124,6 milliárd forint önálló tevékenységből származó jövedelem legnagyobb részét 2014-ben is a vállalkozói kivét tette ki. (A kivét összegének nagyságáról a vállalkozó maga dönt, a személyi jövedelemadó törvény nem ír elő semmiféle kötelezettséget ezzel kapcsolatban. Dönthet úgy is, hogy nem “vesz ki” személyes közreműködése címén a vállalkozásából jövedelmet, de dönthet arról is, hogy havi rendszerességgel “fizet” a saját személyes munkavégzéséért. - ado.hu)A kata bevezetéséből adódó átrendeződés miatt ugyan kevesebb a fővárosi és Pest megyei egyéni vállalkozók száma, azonban az elmúlt évi 5138 fős csökkenés ellenére a vállalkozói kivét együttes összege 2013-ról 2014-re 96 millió forinttal nőtt. Ezzel együtt az éves átlagos vállalkozói kivét (1 132 ezer forint) 110 ezer forinttal haladta meg a korábbi adatot.


bankjegy, pénz, közpénz, közbeszerzés

Országosan volt, aki 11 milliárdot keresett

Tavaly összesen 4,5 millió magyar nyújtott be szja-bevallást, ami 80 ezres növekedés az előző évhez képest. Az összes adóbevétel így elérte a 9430,3 milliárd forintot, ami 113 milliárddal több, mint az egy évvel korábbi. A bevétel legnagyobb része (8661 milliárd forint) munkaviszonyból származó bérből jött, míg az önálló tevékenységből 339,8 milliárd forint jött be. Érdekesség, hogy külföldön adózott jövedelemből is befolyt 11,9 milliárd forint. Tavaly 4344 millió forint volt a legnagyobb forrásadós jövedelem - ebből 4341 millió forint osztalékból származott - ami csak 39,5 százaléka a 2013-ban bevallott legmagasabb 10 991 millió forintos éves jövedelemnek. A NAV szerint a 695 millió forinttal a toplista élén álló adózó volt 2014 legnagyobb adófizetője is.

Egyéb top jövedelmek

A forrásadós jövedelmek 70,8 százalékát az osztalékjövedelmek adták, melyek egy év alatt 47,8 milliárd forinttal ugrottak meg és így már elérték a 252,9 milliárd forintot. Amennyiben az osztalékjövedelmeket nézzük, úgy azt látjuk, hogy százmillió forint feletti összeget 317 magánszemély tehetett zsebre, a rekorder pedig nem kevesebbel mint 4,3 milliárd forinttal gazdagodott.

A legnagyobb ingatlan értékesítésből származó jövedelmet – 69 millió forintot – egy észak-budapesti magánszemély szerepeltette bevallásában.

Árfolyamnyereségből két adózó jutott egymilliárd forint feletti jövedelemhez, a top árfolyamnyereség 1,8 milliárd forint volt.