Íme Brüsszel újabb "botrányos" javaslata

Fotó: MTI/AP / Geert Vanden Wijngaert

-

Az Európai Bizottság „új, botrányos" javaslatának nevezte Lázár János Brüsszel legújabb tervét a menekültek elosztásával kapcsolatban. A miniszter szerint az csorbítja az ország szuverenitását – noha kizárólag a tagállamok önkéntes felajánlása szerepel benne.


Uniós különadó kivetését, kötelező betelepítési kvótát és a tagállami szuverenitás csorbítását látja a magyar kormány az Európai Bizottság legújabb, a menekültek szétosztásáról szóló javaslatban. Ezt közölte Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatóján.

A bizottsági elképzeléseket - amelyeket ahhoz, hogy hatályosak legyenek mind a kormányfőkből álló Európai Tanácsnak, mint pedig az Európai Parlamentnek el kell fogadnia - bemutató Dmitrisz Avramopulosz migrációs és belügyi biztos a program ismertetésekor kijelentette: „Büntetés helyett a meggyőzésre helyezzük a hangsúlyt.”

A Bruxinfo beszámolója szerint a program értelmében évente úgynevezett áttelepítési tervet fogadnának el, amihez bizottsági javaslat alapján a leendő származási területek behatárolásához földrajzi prioritásokat határoznak majd meg. A tagállamok – valamint a társult Schengen-tagok – minden évben jelezni fogják, hogy összesen hány ember befogadására készek az áttelepítési program keretében, ebből áll majd össze az éves „EU-keret”.

A Bizottság évente 10 ezer eurót tervez folyósítani minden áttelepített személy után a befogadó országnak, amely utóbbi viszont maga felelős a bevállalt kontingens elszállításáért a származási területről.

Az áttelepítési program bizonyos kritériumokat is meghatároz majd annak eldöntéséhez, hogy mely országok, illetve régiók jöhetnek elsősorban szóba áttelepítési származási területként. Így figyelembe fogják venni a harmadik országban tartózkodó – menedékre jogosult – személyek számát, e harmadik ország és az EU közötti kapcsolatok jellegét, a menekültügyben létrejött együttműködés mibenlétét, így, nem mellesleg, a visszafogadásra való készséget is.

A biztos hangsúlyozta: kizárólag önkéntes tagállami felajánlás mellett sem tervezik, hogy büntetéssel sújtják a „zéró" felajánlást tevő országokat.