Íme az "Ördög", aki egyszer Putyin helyébe léphet

Fotó: RIA Novosti / Sergey Guneev

-

Huszonkét évig vezette az orosz katasztrófavédelmet, kezelte a természeti katasztrófákat, tűzeseteket. Irányítása alatt nyerte vissza önbizalmát és hódította meg a Krím félszigetet az orosz hadsereg. A Szovjetunió bukása óta mindegyik kormánynak tagja volt. Kedvenc kutyáját ő ajándékozta Vlagyimir Putyinnak. Szergej Sojgu a legesélyesebb arra, hogy a következő orosz elnök legyen.


Vlagyimir Putyin orosz elnök lehetséges utódáról ír eheti számában a világ egyik legrangosabb hetilapja, a brit Economist. Eszerint a következő orosz elnök Szergej Sojgu honvédelmi miniszter lehet, az a politikus, aki a Szovjetunió bukása óta mindegyik orosz kormányban befolyásos pozíciót töltött be.

Sojgu 2012-ben vette át a honvédelmi tárca irányítását. Az orosz kormányban a honvédelmi miniszteri poszt fontos tisztség, Putyin külpolitikájának egyik meghatározó eszköze a hadsereg. Az elmúlt időszakban az orosz fegyveres erők többször is bizonyították hatékonyságukat, egyebek között a Krím bekebelezésével, a kelet-ukrajnai akciókkal, a szíriai bombázásokkal. A Pentagon is elismeri, hogy az orosz fegyverős erők szervezettsége, logisztikája sokkal jobb, mint korábban.


Szergej Sojgu


Jelenleg Sojgu a második legbefolyásosabb ember Putyin környezetében az elnök kabinetfőnöke, Szergej Ivanov után. Alapvető szerepe volt a szíriai és az ukrajnai hadműveletek előkészítésében. Képességei, szakértelme és lojalitása miatt azon kevesek közé tartozik, akiket Putyin potenciális utódai között emlegetnek.

A Putyinnál három évvel fiatalabb, 60 éves Sojgu az orosz kormány leghosszabb ideje szolgáló tagja. Pályáját a Szovjetunió összeomlása előtt, 1990-ben kezdte. Miközben Putyin a szentpétervári polgármesteri hivatalban dolgozott, Sojgu a rendkívüli helyzetek műveleti csapatánál kezdte a karrierjét, pár év múlva a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumát vezeti. Pozícióját ügyesen kihasználta, úgy növelte a hatalmát és a népszerűségét, hogy közben nem szerzett ellenségeket. Ez a korruptságáról hírhedt orosz bürokráciában meglehetősen ritka.

Sojgunak volt lehetősége bizonyítani. Oroszországban egymást követik a rendkívüli helyzetek, erdőtüzek pusztítanak, tengeralattjárók süllyednek el, túszdrámák zajlanak. Legutóbb október végén zuhant le egy orosz utasszállító az egyiptomi Sínai-félszigeten, valószínűleg terrorcselekmény miatt. Így nem meglepő, hogy a rendkívüli helyzetek minisztere az egyik legismertebb orosz politikus lett. Ráadásul úgy vált időközben Putyin bizalmasává, hogy nem tartozik az elnök szentpétervári ex-KGB-s klikkjébe.


Előttem az utódom?


Dél-Szibériában, a kevésbé ismert Tuva Köztársaságban nőtt fel. Állítólag verekedős, kemény gyerek volt, szívesen ugrált a közeli folyó jégtábláin. Ezek miatt ragadt rá az „Ördög” becenév. Mérnöki diplomát szerzett, különböző építkezéseken dolgozott mérnökként Szibériában. Majd 1990-ben megbízták a rendkívüli helyzetekben bevetett mentőalakulatok vezetésével, alá tartozott a polgári védelem és a tűzoltóság is.

A Szovjetunió összeomlása utáni káoszban is megbízhatóan végezte a munkáját, kezelte a természeti katasztrófákat, tűzeseteket, közvetített a csecsen konfliktus idején. Hűséges maradt a kormányzathoz a Borisz Jelcin elleni puccskísérlet idején is. Jelcin később a „legnagyobb csillagunknak” nevezte. Amikor Putyin 1999-ben átvette a hatalmat, egy időre időre Sojgu lett a kormánypárt, az Egységes Oroszország vezetője.

Putyin imidzsét részben Sojgu mintája építették fel, eszerint Putyin is egyfajta „megmentő”, „katasztrófavédő” lett. A két politikus jó kapcsolata megmaradt, erre utal, hogy Sojgu ajándékozta Putyinnak azt a fekete labradort, amely az elnök kedvenc kutyája lett. Elkísérte főnökét azokra a túrákra is, ahol Putyin félmeztelenül pózolt.

Miután az előző védelmi miniszter kegyvesztett lett, Putyin Sojgura bízta a fegyveres erők irányítását. Úgy tartják, helyreállította a hadsereg morálját. Számos reformot vezetett be, köztük a katonák ruházatát illetően. Az átalakított hadsereg pedig jól vizsgázott, amikor az orosz katonák elfoglalták a Krím félszigetet.

Nyilván nem túl szerencsés, ha valakit Vlagyimir Putyin utódának tartanak, az elnök hatalmának alapja ugyanis az, hogy nincs alternatívája, nem pótolhatja senki más. Sojgu ennek ellenére továbbra is Oroszország egyik legmegbízhatóbb, legnépszerűbb politikusa, aki kerüli a botrányokat, és tagadja, hogy politikai ambíciói lennének.