Íme a legkínosabb politikusi nőügyek

Fotó: Getty Images / Michael Loccisano

-

Múlt héten a budapesti Akácfa utcában meggyilkoltak egy fiatal, 19 éves prostituáltat. Lapértesülés szerint Nancynél gyakori vendég volt egy ismert politikus, igaz, a lány egyik barátnője ezt kétségbe vonta. Nem az állítólagos magyar politikus lenne az első, aki kínos szexügybe keveredik – akár prostituálttal, akár anélkül.


Silvio Berlusconi

A korábbi olasz miniszterelnök talán a legnyilvánvalóbb szereplője a listánknak a hírhedt „bunga-bunga” partik miatt. Berlusconi római házához vagy Milánóhoz közeli villájába rendelt lányokat, akik között a vádak szerint akadt kiskorú is. Az egyik ilyen résztvevő a „Szívtipró Rubyként” ismert lány volt, akinek ügyében eljárás is indult a volt miniszterelnök ellen fiatalkorú prostitúcióra való kényszerítése és hivatali hatalommal való visszaélés miatt. Első fokon hét évet kapott, majd másodfokon felmentették, amit a legfelsőbb bíróság is megerősített most márciusban.

Az egyik ilyen buliról készült lesifotón az akkori cseh kormányfő, a jobboldali Mirek Topolanek is szerepel.


Nem tudjuk, itt mire gondolt Berlusconi


Albert herceg

Albert monacói herceg sosem visszafogott életmódjáról volt híres, sokan megkérdőjelezték alkalmasságát a miniállam vezetésére. Úgy tűnt, rendeződnek a dolgok, amikor összejött Charline Whittstockkal, és az esküvőt is bejelentették, de 2009 október végén súlyos botrány rázta meg a monarchiát. Mint kiderült, a hercegség biztonsági főnöke egy alkalommal titokban levideózta, ahogy Albertet egyik beosztottja megpróbálja kielégíteni. A zsaroló pénzt kért a felvételért, az ügyet végül elsimították, és a pár 2011 júliusában megtartotta az esküvőt, azóta a hercegi ikrek is megszülettek már.


Albert herceg


András herceg

A brit királyi házat sem kerülik el a szexbotrányok, a legutóbbiban II. Erzsébet másodszülött fia, András volt a főszereplő. Durván indult az ügy, a vád szerint András egy 17 éves lánnyal szexelt még 2011-ben, de azóta is igénybe vette prostituáltak szolgáltatását. A család tagadta a vádakat, de a Sun előbb egy fotót, majd egy videót is közölt, amin a bulvárlap állítása szerint András és a Virginia Roberts nevű a lány látható (a videón éppen szex közben). Andrást fel is jelentették az Egyesült Államokban, mert Roberts amerikai állampolgár volt, de a bíróság végül ejtette a vádat.


András herceg


Anthony Weiner

A New York-i képviselőnek sikerült kétszer is szexbotrányba keverednie. Először 2011-ben küldött a twitterén egy linket egy, a bejegyzéseit követő 21 éves nőnek egy képhez, melyen a boxernadrággal fedett merev pénisze volt látható. Bár a képet gyorsan eltávolította, természetesen addigra valaki már elmentette, és nyilvánosságra is hozta.


Weiner eleinte furcsán tagadta az ügyet, azt mondta, valaki betört a gépébe, és a nevében küldte el a fotót. Hozzátette: nem tudja biztosan állítani, hogy a fotó nem őt ábrázolja, az is lehet, hogy olyan manipulált képről van szó, amelynek az alapjai valódiak, és nem kérte a hatóságokat, hogy vizsgálják ki az ügyet. Később sajtótájékoztatón beismerte: három évig erotikusnak szánt fotókat küldött hat nőnek az interneten, elmeorvosi kezelésnek vetette alá magát és lemondott kongresszusi posztjáról.

2013-ban visszatért a politikába, a város polgármesteri címéért akart versenybe szállni. Ekkor ismét jelentkezett néhány nő, akik szaftos részletességgel mesélték el, hogy hogy váltottak szexuális üzeneteket a politikussal a lemondása után. Weiner elismerte mindezt.


Anthony Weiner


Chris Lee

Chris Lee New York-i republikánus szenátornak ehhez képest szinte ártatlan affér miatt tört derékba a politikai karrierje 2011-ben. A férfi saját mobiljával készített képeket, melyen meztelen felsőtesttel pózol, és az izmait mutogatja. Majd – vesztére – saját Gmail-címéről küldte el egy ismeretlen nőnek a fotókat. Az illető a kéretlen üzenet láttán könnyen kinyomozta a feladó kilétét, és az egész történetet elküldte a Gawkernek. Lee rögtön lemondott, amint a sztori nyilvánosságra került.


Chris Lee


Jerry Springer

Emlékeznek még arra az amerikai talkshow-ra, a Jerry Springer Show-ra, amelynek szinte minden részében volt verekedés? Talán kevésbé ismert, hogy a névadó műsorvezető tévés karrierjét megelőzően Cincinnati városának volt a képviselője a 70-es években. Egészen addig, míg 74-ben le nem bukott azon, hogy egy prostituált szolgáltatásait vette igénybe. Igaz, még ez sem akadályozta meg, hogy elinduljon Ohio kormányzóságának demokrata jelöltjeként, végül azonban nem őt indította a párt a kormányzói pozícióért.


szexbotrány, házasságtörés

Jerry Springer


Bill Clinton

Az Egyesült Államok 42. elnöke volt máig az egyetlen olyan elnök, aki ellen impeachment eljárás indult. Az impeachment az USA-ban az egyetlen mód arra, hogy egy elnököt leváltsanak, igaz, ez végül nem sikerült. Mindez azután történt, hogy 1998 elején kiderült, Clintonnak viszonya volt a Fehér Ház egyik gyakornokával, Monica Lewinskyvel. Az elnök több mint fél évig nem ismerte el a viszonyt, ami az amerikai lakosságnak talán még rosszabbul esett, mint felesége, Hillary Clinton megcsalása, pedig ilyen szempontból meglehetősen konzervatívok az ország lakói. Az ügy után több, Clinton lemondását sürgető képviselőről is kiderült, hogy szeretőjük van, vagy volt. (Angolul tudóknak ezt a listát érdemes böngészniük.)

Felesége a botrány ellenére sem hagyta el. Hillary egyébként nemrég bejelentette, másodszor is harcba száll a demokrata párti elnökjelöltségért (az ő történetét itt olvashatja el).


szexbotrány, házasságtörés

Lewinsky és Clinton


Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnöke volt szexbotrányának kirobbanásakor, de korábban már kétszer is volt francia szocialista kormányok minisztere. A politikust 2011-ben tartóztatták le New Yorkban, miután egy helyi szálloda alkalmazottja nemi erőszakkal vádolta meg. Noha a vádat végül ejtette a New York-i bíróság, Strauss-Kahn lemondott az IMF éléről, és kútba esett az a terve is, hogy elinduljon Franciaország elnöki posztjáért.

Az amerikai esettel szinte egy időben egy másik botrányba, a Carlton-ügybe is belekeveredett. A francia rendőrség ugyanis megtudta, hogy a lille-i négycsillagos Carlton Hotel egyik vezetője prostituáltakat hajt fel a szálloda vendégeinek. Később kiderült, hogy ilyen szexpartikat Párizsban és Washingtonban is rendeztek, amelyeken Strauss-Kahn ugyancsak részt vett. Strauss-Kahnt ekkor prostituáltak futtatásával is megvádolták, de végül ejtették ellene a vádakat. A politikus azzal védekezett, hogy ő nem is tudta, hogy a lányok prostituáltak, mint mondta: „prostituáltakkal nem tetszik (a szex), mert azt szeretem, ha buli van”.


szexbotrány, házasságtörés

Dominique Strauss-Kahn


Francois Mitterrand

Mitterrand 1981-től 14 éven keresztül volt elnök, de 1996-os haláláig csak nagyon kevesen tudtak róla, hogy kettős életet él. Amikor beiktatták, akkor már volt a titkos kapcsolatából egy hatéves lánya, Mazarine. Elnöksége alatt feleségével és tőle született két fiával valamint eltitkolt lányával, és annak anyjával, a művészettörténész Anne Pingeot-val is jó kapcsolatot ápolt; titokban rendszeresen látogatta, támogatta „második” családját. Hivatali idejének lejárta után kapott egy Eiffel-toronyhoz közeli rezidenciát, ahová eltitkolt családját költöztette be.


Nem Mitterrand az egyetlen francia elnök, akinek volt szeretője, többek között a mostani államfőnek, Francois Hollande-nak is volt egy titkos élete, igaz, róla ez még hivatali idejében, tavaly év elején kiderült. További francia, és más nemzetiségű vezetőkről és szeretőikről ebben a cikkünkben olvashat.


szexbotrány, házasságtörés

Francois Mitterrand