Imával rendezi tartozását egy orosz egyházmegye

-

Beperelték az orosz egyházmegyét, mert nem fizette ki egy elvégzett munka felét. Az egyháziak furcsa ajánlatot kaptak a számla rendezésére: imádkozzák le az összeget.


A Nyizsnyij Novgorod-i ortodox egyházmegye 916 ezer rubel (3,2 millió forint) értékű munkálatokat végeztetett el az Era nevű építőipari vállalattal, ám végül csak az összeg felét fizette ki, így a cég beperelte az egyházmegyét – írja a Znak című hírportál. Ám a vállalat tulajdonosai vallásos emberek, így a két fél peren kívül megegyezett: a cég elenged több mint 300 ezer rubel adósságot imádságokért cserébe. Ez precedensértékű megállapodás.

Az egyházmegye jogi képviselői szerint ezt nem ők találták ki, hanem a felperesek, akik még az imádság szövegét is megfogalmazták. Az Era munkatársa, Andrej Lepusztyin azt mondta, a tulajdonosok nem ellenőrzik majd, hogy az egyházmegye miként teljesíti a megállapodás rá eső részét.

„Mindannyian tiszteljük az egyházmegyét, és mindannyian ortodox hívők vagyunk. Ugyanakkor az ő lelkiismeretüket fogja terhelni, ha nem teljesítik a megállapodást, de bízunk bennük, és igazság szerint már érezzük is az imáik jótékony hatását” – mondta Lepusztyin.