Imaláncot szerveznek Orbán Viktorért

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Kühár Ede, Rómában élő bencés szerzetes írta az imát Orbán Viktorért, amelyet az imalánchoz csatlakozóknak fél éven át naponta öt percen keresztül kell mondaniuk.


„Az Úr legyen előtted, hogy a jó utat mutassa néked! Az Úr legyen melletted, hogy téged karjába zárjon és megvédjen a veszedelmektől! Az Úr legyen mögötted, hogy megvédjen a gonosz cselvetésétől” – így kezdődik az ima, amiről a szlovákiai Új Szó számolt be.

„Orbán Viktor különleges politikus, és azért van sok ellensége, mert a keresztény Európát védi a liberálisokkal, a szabadkőművesekkel és az unióval szemben. Szüksége van az imáinkra, hogy az Úr adjon neki erőt a valódi értékekért vívott harchoz” – mondta az ipolysági Varga János, aki bekapcsolódott az imaláncba. „Vagy százötven ismerősömnek küldtem el az imát, ők is legalább ennyinek küldik tovább. Ennyi könyörgés nem maradhat meghallgattatás nélkül” – vélekedik. Az imaláncot Szlovákiában György Ferenc ipolybalogi plébános indította. „Ausztriából kaptam a könyörgést és továbbküldtem. Már Szent Pál is megírta: tartsatok könyörgéseket, imádságokat, esedezéseket és hálaadásokat minden emberért: a királyokért és minden feljebbvalóért, hogy békés és csendes életet élhessünk, telve istenfélelemmel és tisztességgel” – mondta lapunknak. Azt, hogy hányan kapcsolódtak be az imaláncba, nem követi, de úgy véli, sok jóérzésű magyar ember.

Az ilyen imalánchoz nem szükséges az egyház jóváhagyása. „Imádkozni bárkiért lehet, ez nem feltétlenül jelenti az adott személy magasztalását, és ami a legfontosabb, sosem árt” – magyarázta Szlávik Antal egyházjogász, hidaskürti plébános. A felhívással ő is találkozott, de nem tud arról, hogy a hívek tömegesen bekapcsolódtak volna. „Az ima magánügy, aki akar, részt vesz benne, aki nem akar, annak sem kell provokációt látnia benne.”

Az imaláncot a Szlovákiai Püspökök Konferenciája magánkezdeményezésnek tartja, Martin Kramara szóvivő a lap megkeresésére azt válaszolta, nincs információjuk róla, és nem foglalkoznak vele.

A szlovák politikusokért is lehet szervezetten imádkozni, Jozef Tisóért maga a volt nagyszombati érsek, Ján Sokol mondott misét. 2013-ban a Keresztény Ifjúsági Közösségek Szervezete indított kampányt „Adoptálj politikust” névvel. A honlapján lehet jelentkezni, az új jelentkezők csak olyan politikust választhatnak, akiért még senki nem imádkozik, és fél évig naponta öt percig kell fohászkodni érte.