Imádták a svéd önkéntes nagyköveteket

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL / István Hajdu

-

Mintegy százezer embernek volt kérdése a svédekhez.


Csaknem százezer hívás érkezett a hónap eleje óta arra a svéd telefonszámra, amelyet a világ bármely pontjáról hívhatnak az érdeklődők, hogy feltegyék Svédországra vonatkozó kérdéseiket. A vonal végén az ország egy-egy önkéntes "nagykövete" válaszol, saját otthonában ülve.

A Hívj fel egy svédet elnevezésű projekt keretében a telefonszámot a svéd turisztikai hivatal a sajtószabadságot biztosító svéd törvény elfogadásának 250. évfordulója alkalmából hozta működésbe április 6-án.

A részt venni kívánó svédek egy telefonos applikációt töltenek le és percek alatt az ország "nagykövetévé" válnak. Az elmúlt mintegy három hétben több mint húszezer svéd jelentkezett, akik a világ 175 országából mintegy százezer hívást kaptak. A telefonálók negyede az Egyesült Államokban tárcsázott.

„Az egyik legjobb dolog, hogy a svédek elmesélhetik saját történeteiket és utazási tippeket adhatnak a turistáknak úgy, hogy nem áll mögöttünk semmilyen marketingcég" - mondta Jenny Engström, a Svenska Turistföreningen munkatársa.

A telefonszám legalább június 6-ig, a svéd nemzeti ünnepig él.