Imádják az osztrákok a fiatal külügyminisztert

Forrás: Wikipedia

-

Sebastian Kurz néppárti külügyminiszter a legnépszerűbb politikus Ausztriában, az ellenzékben politizálók közül pedig Norbert Hofer szabadságpárti államfőjelölt a legtámogatottabb – derül ki egy pénteken bemutatott felmérésből.


A kutatást az APA osztrák hírügynökség megbízásából az OGM osztrák közvélemény-kutató végezte 500 ember megkérdezésével.

A válaszadók szerint a pártvezetők között a kormánykoalíció nagyobbik pártjának, az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ) az elnöke, Christian Kern kancellár a leghitelesebb politikus.

A hat parlamenti párt vezetői között a kormánykoalíció kisebbik pártját, az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Reinhold Mitterlehner a második legnépszerűbb. Őt követik az ellenzékiek, a Neos liberális párt elnöke Matthias Strolz és a Zöldek vezetője, Eva Glawischnig. A sor végén Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt elnöke és a Stronach Csapata (Team Stronach) párt vezetője, Robert Lugar áll.

A miniszterek között alig maradt le a listavezető külügyminisztertől Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter, szociáldemokrata politikus. Őt követi két párttársa, Sabine Oberhauser egészségügyi miniszter és Sonja Hammerschmid, az oktatási tárca vezetője. A néppárt soraiban politizáló Andrä Rupprechter környezetvédelmi miniszter és Hans Schelling pénzügyminiszter a negyedik és ötödik a népszerűségi listán.

A felmérést végző intézet vezetője szerint a legutóbbi, szeptemberben látott adatokhoz képest nem tapasztalható jelentős változás. Értékelése szerint a kormánykoalíció oktatáspolitikai és pénzügyi döntései kiegyenlítik a szociális támogatások terén és egyéb ügyekben tapasztalható súrlódásokat.