Ilyet tényleg nem hallottunk korábban

Forrás: Warp

-

Nem először jár nálunk Nina Kraviz és az Âme, a tánczene múltjának bűvöletében élő, közben pedig szuper slágereket szállító Hercules and Love Affair viszont most először ad teljes koncertet Budapesten – nem DJ-programmal eddig csak a Balaton Soundon jártak. Őket aligha kell bemutatni, de az Electronic Beats fesztiválon lesznek kevésbé ismert előadók is, akik érdemesek a figyelmünkre.


Az Electronic Beats fesztiváltól megszokhattuk, hogy olyan elektronikus zenei, vagy ahhoz közeli előadókat hoz el, akiket máshol nem nagyon láthatunk. Így lesz ez most is, október 16-án és 17-én - illetve minden kapcsolódó programmal együtt 15-től 18-ig tart majd a fesztivál.

Kiemelten ajánljuk Omar Souleymant, aki szíriai, és most is, ha teheti, visszalátogat hazájába. Esküvőkön énekelte a tradicionális dabke zenét turbó fokozatú dobgéppel és szintivel kísérve, és több száz kazettát jelentetett meg. A hangzás egyáltalán nem olyan, amit a "világzenétől" elvárnánk, viszont van valami nehezen meghatározható rokonsága a menő (nyugati) elektronikus irányzatokkal, ezek közül is a nyersebb, energikusabb fajtával. Így amikor 2007-től kezdve több válogatása is nemzetközi terjesztésbe került, felkapták, és fellépett mindenfelé, ahol kapott vízumot. Legutóbbi két ("rendes") lemezén pedig olyan nagynevű producerek dolgoztak, mint Four Tet, Modeselektor és Gilles Peterson. De nem ez a lényeg, hanem hogy egy egészen egyedülálló figura egyedülálló zenéjére lehet majd megőrülni. (Október 16., péntek, A38)Nozinja dél-afrikai, a Limpopo tartományból származik, és a helyi tradicionális zenéből fejlesztette ki shangaan electro nevű stílusát, amelyre 2010-ben csodálkozott rá a világ – hiszen erre is igaz, hogy ilyet tényleg nem hallottunk korábban. Szupergyors, olcsó dobgépek kopognak, szintén nagyon olcsón csipogó szintik játszanak egyszerű dallamocskákat, a szöveg vagy ének szintén gyerekdalos vagy mondókás – és mindennek, ha másként is, de hasonlóan ellenállhatatlan ereje van, mint Omar Souleyman zenéjének. Szinte biztos, hogy élőben még nagyobbat üt, és levakarhatatlan vigyorral fog táncolni mindenki. Nozinja nagylemezét a legendás elektronikus zenei kiadó, a Warp jelentette meg. (Október 17., szombat, A38)Fatima nem ennyire "egzotikus", bár azért egy Stockholmból Londonba költözött fekete énekesnőről van szó. Tavaly Floating Points kiadójánál jelent meg első, neo soul nagylemeze, amely Fatima sokszínű hangja és előadása mellett a beépített hatások miatt is izgalmas, a hip hoptól a jazzen át a latin zenéig. Itt végig lehet hallgatni. Fatima vendégként is sokfelé szerepelt, A-listás producerek hívták: Theo Parrish, Dam-Funk, Dorian Concept és mások. A fesztiválon élő zenekarral lép fel. (Október 16., péntek, A38)A többi kiemelt külföldi fellépő: a Howling az Âme egyik tagjának duója egy ausztrál producerrel; a Kiasmos egyik fele Izlandról, másik a Feröer-szigetekről jön, éteri klasszikus zenei dallamokat kevernek minimalista elektronikával; a brit Ten Fé kakukktojásként indie rockot játszik. Lesz persze sok magyar is, Iamyank például élő zenekarával lép fel, a Magyarországon ritkán koncertező Volkova Sisters is nyomasztani fog. Valamint lesz még interaktív hanginstalláció, tematikus DJ-szettek, kiállítások, éjszakai lemezboltozás – a teljes programot itt lehet böngészni.