„Ilyet nem láttam, a bíró nem beszélt angolul” – kiakadtak a horvátok

Fotó: AFP / STR / AFP / STR

-

A horvátok totálisan fel vannak háborodva, szerintük a japán bíró által jogtalanul megadott büntető döntötte el a meccset. A brazilok viszont elégedettek.


Amint arról mi is beszámoltunk, Sao Pauló-i találkozót úgy nyerték 3-1-re a házigazdák, hogy a japán Nisimura Juicsi 1-1-es állásnál, a 71. percben erősen vitatható 11-est ítélt a javukra: Dejan Lovren hozzáért Fredhez, aki ettől látványosan elesett. Niko Kovac, a horvátok szövetségi kapitánya annak rendje és módja szerint „nekiment” Nisimurának, és kiemelte: ha ez így folytatódik tovább, akkor a vb átcsap cirkuszba, a büntető ugyanis nevetséges volt. Így fogalmazott a vb legfiatalabb kapitánya:
„Ha ez 11-es volt, akkor többet nem kell futballozni. Általában nem kritizálom a játékvezetőket, de ez szégyenteljes volt. Elvette tőlünk a meccset. Az egész világ láthatta, hogy mekkorát hibázott”.
Lovren elmondta: ilyen ítélet után nyugodtan oda lehetne előre adni az aranyérmet a braziloknak. „Persze, dühös vagyok. Sírni tudnék, de mit tudok csinálni? Aki látta a meccset, tudja, hogy nem kell magyarázkodnunk” – tette hozzá a hátvéd. Vedran Corluka azt is kifogásolta, hogy a japán bíró nem beszélt angolul, és senki nem értette, mit akar mondani a játékosoknak.
„Ilyet még nem láttam, hogy egy játékvezető nem tud angolul... A 11-es pedig kétségbeejtő volt. Ettől változott meg a meccs. Gratulálok a braziloknak, de úgy gondolom, nem szolgáltak rá a győzelemre.”

A brazilok elégedettek

  horvátország, brazília, írók értékelése A találkozón két gólt szerzett Neymar érthetően boldog volt a lefújás után: „Az egész csapat érdeme a győzelem. A korán bekapott öngól ellenére nyugodtak maradtunk, ezért tudtunk fordítani”. Luiz Felipe Scolari, a hazaiak szövetségi kapitánya eleinte nem kívánta kommentálni sem a játékvezető ténykedését, sem pedig kollegájának nyilatkozatát.
„Csak annyit tennék hozzá, hogy Brazília ötszörös világbajnok, és az öt aranyérem megszerzésekor nem kapott semmilyen külső segítséget.”
Később közölte, a játékvezető büntetőnek látta az esetet, és ő a maga részéről egyetért vele. A brazilok egyhuzamban kilencedszer nyerték meg első vb-meccsüket, továbbá folytatódott az a sorozat is, hogy a hivatalos vb-nyitómeccseken a hazai csapat még veretlen.

Horvát lapok: Nisimura, a japán gyilkos

A horvát sajtó is felháborodott, hogy a házigazda brazilok részben egy vitatott büntetővel diadalmaskodtak. „Ajándékba kapták a büntetőt” – közölte a tportal.hr portál, míg a Jutarnji list szerint rablás és disznóság volt befújni a 11-est, amely Fred színészi képességeit mutatja. „Bravó, fiúk, így kell küzdeni Horvátországért” – tette hozzá bíztatóan a honlap. A sportski.net.hr oldal folyamatos animációban mutatja címoldalán a kérdéses büntetőt. Élesebben fogalmazott a Novi list:
„A japán gyilkos hátba lőtte Niko Kovac kapitányt”,
míg a Dnevnik.hr úgy vélte, a bíró „meghalt Brazíliáért, mint egy kamikaze”.