Ilyen lesz a Hódmezővásárhely és Szeged közötti vonatvillamos

Forrás: Wikipedia

-

A Stadler Spanyolországban készülő hibrid CityLinkjei lesznek az első magyar tram-trainek. Villamos is, vonat is, villannyal is megy, gázolajjal is.


Újabb sikert zsebelhet be Magyarországon a svájci székhelyű Stadler: A MÁV-Start bejelentette, hogy a Stadler Rail Valencia S. A. U. nyerte meg a nyolc (és opciósan további négy) tram-train szerelvényre kiírt közbeszerzést.

A közleményből több nem is derül ki, de a kiírás feltétfüzetéből tudható, hogy legalább 90 ülőhely lesz a vonatvillamosokban, az álló utasokkal együtt minimum 138-an férnek majd bele – írja a Fonódó blog. Ezen kívül két kerekesszéknek és négy kerékpárnak is lesz helye.

A Stadler valenciai részlegében készül a CityLink márkanevű jármű, amely tram-train feladatokra való, ennek háromkocsis, a gyári prospektus szerint standardnak nevezett változata 37 méter hosszú. Mivel a Start 30 és 40 méter közötti szerelvényeket kért, alighanem ilyenek érkeznek majd.

A feltételek szerint 100 kilométer per órás sebességre is képes dél-alföldi tram-trainek hazánkban ismeretlen járműtípust képviselnek: a városban villamosként, a két megyei jogú város között a vasútvonalon járnak majd.