Ilyen könnyen 4,5 milliós ingyenpénzt még nem ígért be a kormány

Fotó: Getty Images/iStockphoto / alisafarov

-

A jobbikos képviselő, Magyar Zoltán az olasz agroturizmust kérte számon a kormányon, mire a szaktárca 15 ezer eurós átalányalapú támogatást helyezett kilátásba.


A képviselő írásbeli kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, Glattfelder Béla azt válaszolta, jelenleg is dolgoznak a szükséges jogszabály-módosításokon, hogy elősegítsék a falusi turisztikai szolgáltatók – hangsúlyosan a szolgáltatást nyújtó magánszemélyek – működését, illetve helyzetük javítását. Ennek érdekében a szolgáltatókat képviselő civil szervezetekkel folyamatosan egyeztetnek.


Az államtitkár ígérete szerint a 2020-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban a mezőgazdasági vállalkozóknak lehetőségük nyílik arra, hogy a mezőgazdasági termelésen kívüli egyéb – például turisztikai jellegű – tevékenységeik körét bővítsék.


A másodállásban mezőgazdasági tevékenységet végző kis gazdálkodók ezenkívül 15 000 euró értékig átalányalapú támogatást vehetnek majd igénybe abban az esetben, ha az üzleti tervük kitér a „falusi vendégasztal” szolgáltatás üzemeltetésére is.

A „falusi vendégasztal” szolgáltatásra a kistermelői szabályozás vonatkozik. A kistermelő az általa megtermelt alapanyagok felhasználásával készített ételekkel – saját termékeit akár más kistermelőktől vásárolt termékekkel kiegészítve – vendégül láthatja a fogyasztókat a gazdasága helyén vagy a gazdasága helye szerinti településen rendezvény (például falunap) keretében. A szolgáltatás nyújtásakor ugyanakkor figyelembe kell venni a meghatározott mennyiségi korlátokat, valamint az élelmiszer-higiéniáról szóló uniós előírásokat is.