Ilyen gyorsan még sose zárták be a kínai tőzsdét

-

30 perc alatt végeztek ma a brókerek, mert a vezető részvények árfolyamát követő CSI300 index csökkenése átlépte a 7 százalékos küszöbértéket.


A héten már második alkalommal kellett felfüggeszteni a kereskedést a sanghaji és a sencseni tőzsdéken csütörtökön, miután a vezető részvények árfolyamát követő CSI300 index csökkenése átlépte a 7 százalékos küszöbértéket.

A csütörtöki napon mindössze 30 percig folyt a kereskedés a két kínai részvénypiacon, ez volt a kínai tőzsde negyedszázados történetének legrövidebb kereskedési napja. A sanghaji Composite index 7,3 százalékot, a sencseni Composite index pedig 8,3 százalékot veszített.

Az újabb jelentős esés a Bloomberg amerikai üzleti hírportál által megszólaltatott elemzők szerint elsősorban annak a számlájára írható, hogy a kínai jegybank a csütörtöki piacnyitás előtt a befektetői várakozásoknál alacsonyabb értéken, 6,5646 jüan/dollárban állapította meg a napi hivatalos középárfolyamot. A kínai fizetőeszköz legutóbb 2011-ben volt ilyen gyenge az amerikaival szemben.

A kínai tőzsdéken a héten már második alkalommal léptették életbe a tavaly bevezetett automatikus „circuit breaker” mechanizmust. Az első ilyen eset hétfőn történt, amikor a sanghaji Composite index 6,85 százalékkal, a sencseni Composite index pedig 8,2 százalékkal gyengült. A kínai indexek aznapi esését a feldolgozóipari teljesítmény decemberi lassulását jelző BMI mutató idézte elő.

Kedden a kínai állam a tulajdonában lévő bankokon keresztül nagy mennyiségben részvényeket kezdett vásárolni, hogy elejét vegye az újabb zuhanásnak.