Ilyen drámát ritkán lát a sporttörténelem

-

Jorge Lorenzo már felvette a fenti sisakok közül a bal oldalit, Valentino Rossi pedig a jobb oldalit Valenciában, a MotoGP idényzáró futamának helyszínén. A két yamahás egy rendkívül kiélezett idény végén egymás közt dönt a világbajnoki címről, Rossi hétpontos előnye rendkívül csekély: 23 éve nem volt ennyire kicsi a különbség az első kettő közt az idényzáró előtt. A tét azonban a vb-címnél is nagyobb ezúttal.


Valentino Rossit sokan minden idők legnagyobb motorosának tartják, nem véletlenül: kilencszeres világbajnok, 112 futamot nyert, 211-szer állt dobogón. Megkérdőjelezhetetlenül tagja a sport legszűkebb elitjének, egy klubban Roger Federerrel, Michael Jordannel vagy Michael Schumacherrel. Most, 36 évesen, túl néhány elkeserítően sikertelen idényen, karnyújtásnyira van a pályafutását megkoronázó tizedik vb-győzelemtől, méghozzá egy ritkán látott izgalmas év végén. A szezon végére a csapattársa, Jorge Lorenzo maradt az egyetlen ellenfele, mígnem Ausztrália festői tengerpartján drámai fordulatot vett a vb.


Az ausztrál GP baljós startjának egy sirály esett áldozatul


Idén számos izgalmas versenyt láttunk, de Ausztrália mindent vitt: a vb-címért harcoló Rossi és Lorenzo, a címvédő Marc Márquez, valamint Andrea Iannone végig óriási csatát vívott, a hajrában előfordult, hogy egymástól 0.25 másodpercen belül motoroztak. Összesen 52 előzést mutatott be ez a négyes, Márquez az utolsó kanyarokban tört az élre, mögötte Lorenzót, Iannonét, majd Rossit intették le.Négy nappal később, a Malajziai Nagydíj sajtótájékoztatóján Rossi robbantotta a bombát: kijelentette, hogy Márquez csak játszott vele, nem a saját versenyét futotta, hanem azért motorozott, hogy feltartsa őt. Az olasz felidézte néhány korábbi csatájukat, amelyekért szerinte bosszút akart állni a spanyol, aki „gyerekesen gondolkodik”, azaz, ha már nem nyerhet idén vébét, legalább ne nyerjen Rossi sem. „Max Biaggit jobban értékeltem: utáltuk egymást, de az nyílt volt, és őszinte” – utalt Rossi egykori nagy ellenfelére, és megjegyezte, nem hiszi, hogy a nála 14 évvel fiatalabb Márqueznek valóban a példaképe lett volna: „Vissza kellene mennem az időben, megnézni, tényleg kint volt-e a poszterem a szobája falán.”

Négy nap alatt Rossi átgondolhatta, mit akar mondani a sajtónak, valószínűleg mégis elhamarkodott lépést tett, mivel ezzel egyértelműen maga ellen fordította az elmúlt két év bajnokát. Márquez néhány év közbeni hibával ugyan kiesett már a vb-címért folyó harcból, de ő és a Hondája bőven elég erős bármelyik futam megnyeréséhez. Vagy a Rossival való kekeckedéshez.


Tiszták-e Márquez szándékai?


Egy mozdulat

A futamon aztán testet öltött Rossi rémálma: Dani Pedrosa és Lorenzo meglógott, ő pedig megkapta a nyakába Márquezt, akivel kegyetlen előzgetésekbe kezdtek, így elszálltak a győzelmi esélyei. Néhány kör után hátrafordult, és dühösen intett Márqueznek, majd féltávnál az egyik nyújtott kanyarban lelassított, bevárta, majd megrúgta ellenfele motorját. Márquez felborult, kiesett a versenyből, Rossi beért harmadiknak, megőrzött hét pontot az előnyéből az utolsó futamra.Azonnal elszabadultak az indulatok. A versenybírók nem zárták ki Rossit a futamból, pontot sem vontak le tőle, de úgy döntöttek: az idényzárót az utolsó helyről kell kezdenie. Ezzel elvben még mindig Rossi kezében van a sorsa, mert ha felér a második helyig, tuti világbajnok, még akkor is, ha Lorenzo nyer. A gyakorlatban azonban nem ilyen egyszerű az ügy, miután komolyan számolni kell az elmúlt három futamot megnyerő Hondákkal, Márquezzel és Pedrosával is. Márpedig Rossi idén – a vitathatatlan gyorsasága mellett – elsősorban a hatalmas tapasztalatával és a kiegyensúlyozottságával tudott a vb-ért harcolni. Lorenzo és Márquez is több futamot nyert nála, Rossi viszont 17-ből 15-ször dobogóra állhatott, szerzett egy-egy negyedik és ötödik helyet (ami majdnem egy győzelemnyit, 24 pontot ér összesen), azaz nem dobott el futamot.Forza Vale, Vamos Jorge

Lorenzo, Márquez és Pedrosa - három spanyol ellenfél vár Rossira, méghozzá Valenciában. A MotoGP kereskedelmi és közvetítési jogait birtokló Dorna cég szintén spanyol, a felső vezetésben csupa spanyollal, de a két nagyágyú, a Honda és a Yamaha főszponzora, a Repsol, illetve a Movistar is spanyol. Mindez aztán termékeny talajt biztosít az összeesküvés-elméleteknek, melyek lényege, hogy a felsoroltak összefogtak Rossi ellen. Még a MotoGP.com „Forza Vale, Vamos Jorge” felvezetése is utal az olasz-spanyol csatára.


Lorenzo – vagy az ügyben semleges korábbi világbajnok, Casey Stoner – Rossi kizárását tartotta volna megfelelő büntetésnek, amivel az olasz vb-győzelmi esélyei szinte a nullára csökkentek volna, mert +7 helyett -9 ponttal utazhatott volna Valenciába. Ehhez képest tehát még jól is járt a kilencszeres világbajnok.


Rossi hanyatlóban?


A versenybírák szinte ki is mondták az indoklásban, hogy meg kellett büntetniük Rossit, nem tehettek mást, miután ő kereste a kontaktust, és szándékosan okozott bukást, noha elismerték Márquez provokációját. Számtalan versenyző, volt versenyző, mérnök, és nem utolsósorban a versenybírák véleménye alapján meglehetősen egyértelmű kép rajzolódik ki a Malajziában történtekről: Márquez valóban akadályozta Rossit, aki figyelmeztette, majd meglökte. Talán nem akarta kiejteni a versenyből, de megtette.


Hallgassunk meg egy olaszt, a Rossi előtti idők legnagyobb versenyzőjét, Giacomo Agostinit: „Nem csinálsz ilyen manővert, főleg ha Valentino Rossinak hívnak. Biztos vagyok abban, hogy dühös volt, kimerült és frusztrált. A helyében én is nagyon pipa lettem volna Márquezre, aki provokálta és bosszantotta. De nem ítélhetünk el egy olyan kaliberű versenyzőt, mint Márquez, mert harcolni akar.”


Márquez fittyet hányt Rossi figyelmeztetésére


Márquez megsértett egy íratlan szabályt, beleavatkozott egy vb-címért zajló csatába, ami szintén sportszerűtlen. Fel is merült, hogy megbüntetik, de ő nem vétett betű szerint a szabályok ellen – jegyezte meg Mike Webb, a versenybírók vezetője. Valóban létezik egyfajta harc a spanyolok és olaszok közt – Rossit például az épp Peruban tartózkodó olasz kormányfő, Matteo Renzi is felhívta, hogy a támogatásáról biztosítsa, míg Márquez és a családja olasz újságírókkal dulakodott a házánál –, azonban mindezek inkább érzelmi alapon történnek, és kevés a gyakorlati jelentőségük. Egyszerűen mindenki csak a maga honfitársát/versenyzőjét/kedvencét védi. A Honda kiállt Márquez, a Yamaha Rossi mellett – tették a dolgukat.


Rossi shoots down Marquez

#TheGrandFinale #MotoGP #ForzaRossi #ValenciaGP

Szerző: MotoSocial, 2015. november 3.

A vb-t szervező Dorna aligha dolgozik Rossi ellen. Egyrészt fegyelmi ügyekben a Nemzetközi Motoros Szövetség dönt (Rossi ellenük fellebbezett - hiába - a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál) másrészt a Dorna tökéletesen tisztában van azzal, mit jelent ő a sportágnak. Rossi esetleges tizedik vb-címéről a világ minden részén vezércikkek születnének, éppen olyan sokat jelent a motorsportnak, mint Federer a tenisznek.


MotoGP of Australia -  Friday Free Practice

A Doktor Agostini szerint is elvesztette a fejét


Már csak az a kérdés, mi lesz, ha Rossi tényleg tízszeres világbajnok lesz? A történtek után is kiemelnék a lapok a kedves, laza, rajt előtt viccelődő Rossi barátságos vonásait vagy most aztán ledőlt egy bálvány? A világ minden szegletét átjáró feltétlen lelkendezés biztosan nem lesz, de azt sem mernénk kijelenteni, hogy elvesztettünk egy hőst.


Egyszerűen sehol sincs deklarálva, honnan legenda valaki, és meddig csak világbajnok. Rossi a rajongók szívében lett hős, és ez nem is változott sokat: a büntetésének eltörlését követelő online petíciót több mint hétszázezren írták alá, a Facebookon 11 és fél millióan követik, míg a friss háromszoros világbajnok F1-es pilótát, Lewis Hamiltont 3,4 millióan.


WOW 10.000.000 likes

WOW 10.000.000 likes  , grazie a tutti!!!

Szerző: Valentino Rossi VR46 Official, 2014. november 1.

Ráadásul Rossi sosem bánt kesztyűs kézzel az ellenfeleivel, Biaggival össze is verekedett, de Sete Gibernauval, Stonerrel és Lorenzóval is voltak pályán kívüli csatái. A mostani helyzetben jóval több rajongót veszített volna, ha a szabálytalanságát nem előzi meg Márquez sportszerűtlensége - így a fanatikus rajongók csak még jobban mellé álltak, de az átlag szurkolók számára sem egyértelmű az eset megítélése.

Rossi szobra talán megrepedt, de biztosan nem dőlt le a talapzatáról. Bármi is történt Malajziában, tény, hogy 1989 kilométernyi versenyzés után Rossinak maradt esélye a győzelemre, és nem a nála 14 évvel fiatalabb Márqueznek. Ha meg Lorenzo nyer Valenciában, talán születik egy új legenda.


Rossi vs Lorenzo

A MotoGP Valenciai Nagydíja vasárnap 14 órakor kezdődik. A forgatókönyvek a következők:
  • Ha Lorenzo nyer Valenciában, Rossinak legalább másodiknak kell lennie a vb-győzelemhez

  • Ha Lorenzo második lesz, Rossinak dobogósnak kell lennie a vb-győzelemhez

  • Ha Lorenzo harmadik lesz, Rossinak legalább hatodiknak kell lennie a vb-győzelemhez

  • Ha Lorenzo negyedik lesz, Rossinak legalább kilencediknek kell lennie a vb-győzelemhez

  • Ha Lorenzo ötödik-kilencedik lesz, Rossi csak hat hellyel végezhet hátrébb

  • Ha Lorenzo kilencediknél rosszabb helyen végez, Rossi világbajnok


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!