Ilyen adatok mellett nehéz megérteni, miért félnek tőlünk a britek

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

-

Több mint tíz éve nem volt ilyen sok fiatalnak munkája Nagy-Britanniában, mint most, pedig Nyugaton sok országban küzdenek, hogy a pályakezdők is álláshoz jussanak. Nagy-Britannia néhány hete érte el, hogy akár hét éven át is korlátozhatja az unióból újonnan érkező külföldi munkavállalók juttatásait saját állampolgárai védelmében.


Az Economist közölte azt az adatot, miszerint 2004 óta nem volt olyan alacsony a munkanélküliség a 16 és 24 évek körében, mint most. Néhány éve - más nyugat-európai országokhoz hasonlóan - még a britek is pánikoltak a fiatalok elhelyezkedési lehetőségei miatt. Bár Európa-szerte valamelyest mérséklődött ez a probléma, de olyan országokban, mint például Hollandia vagy Norvégia, még nőtt is a pályakezdők körében a munkanélküliség.Kétségtelen, hogy egyrészt 18 évre emelték azt az időpontot, amikor a fiatalok elhagyják az oktatást, és ez is hozzásegített a kedvező adathoz. Ezen kívül számos kormányintézkedés segítette ezt az eredményt. Így például egy 300 millió fontos program, amelynek keretében azok a munkaadók, akik egy munkanélküli fiatalt foglalkoztattak, akár 2275 fontot is kaphattak. 30 millió fonttal innovációs alap is indult, amely olyan programokat díjazott, amely a fiatalok képességeinek fejlesztéseihez járul hozzá.

Áprilistól újabb eszközöket vet be a brit kormány a fiatalok foglalkoztatására. Bevezetik az országos létminimumot, és ezzel párhuzamosan emelkedik a minimálbér, a jelenlegi óránkénti 6,70 fontról 2020-ig körülbelül 9 fontra. Ez azonban nem vonatkozik a 25 éven aluliakra, ami vonzóvá teheti az ifjú munkaerőt a foglalkoztatók számára. Így történt ez tavaly áprilisban is, amikortól nem kell megfizetni bizonyos járulékokat a 21 évesnél fiatalabb dolgozók után.

Az IT-n nevelkedett fiatalok ugyancsak jól illeszkednek az új, angol szóval "gig" gazdasághoz, amelyben online és okostelefonos applikációkon keresztül folyik be a jövedelem, mint például az Uber sofőrjei számára.

Ezeknek a kormányzati intézkedéseknek a jótékony hatását azonban a jelek szerint a britek maguknak akarják megőrizni, hiába alapelv az Európai unióban az áruk, a tőke, a szolgáltatások és az emberek mozgásának szabadsága.