Illés vagyonnyilatkozata sem stimmel

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt / MTI/Czeglédi Zsolt

-

Az államtitkár azt mondta, nem tudja mennyi a fizetése, nem érdeklik a pontos összegek.


Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár vagyonnyilatkozatában és személyi jövedelemadó-bevallásában eltérnek az adatok - írta a Magyar Narancs.

Az államtitkárnak 2011-ben 12,2 millióval kevesebb, 2012-ben viszont 5,45 millió forinttal magasabb volt az összevont adóalapja a vagyonnyilatkozatban megadott összegekhez képest.

A Közép-európai Egyetemtől is kap fizetést, ezt „kb. 850 ezer”-ben határozta meg, az államtitkári fizetését viszont csak a 2013-as nyilatkozatában adta meg először, holott azt korábban is köteles lett volna. A vagyonnyilatkozata szerint Illés havi jövedelme megközelíti a 2,1 millió forintot. A Magyar Narancs szerint az államtitkár 2011-es adóbevallásából hiányzik egy nagyobb összeg, a következő évben viszont a vagyonnyilatkozatából.

Illés Zoltán a lap megkeresésére azt mondta, csak nagyságrendileg tudja, mennyi a fizetése, azt a könyvelője tartja számon. Neki fontosabb a környezetvédelem, nem volt ideje pontosan kitölteni a vagyonnyilatkozatát. Az első nyilatkozatát 1998-ban adta be, azóta automatikusan átmásolja a számokat. A történtekért „erkölcsileg és törvényileg is felelősnek érzi magát”, azt ígérte, a záró vagyonnyilatkozatában szinkronba hozza majd a nyilvános dokumentumokban szereplő adatokat.