Illés kizártnak tartja, hogy amerikai fűtőelem kerüljön Paksra

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt / MTI/Czeglédi Zsolt

-

A Fidesz egykori környezetvédelmi államtitkára szerint szokatlanul gyorsan döntött az Európai Bizottság a paksi fűtőelemekről. Illés Zoltán szerint lehetetlen egy orosz atomerőműbe máshonnan fűtőelemet hozni.


Illés Zoltán szerint nem a minőség a baj: ha minden orosz, akkor nem megy más a reaktorba. „Olyan ez, mintha az Apple gépedet bevinnéd az IBM-hez. Biztos ki tudnak valamit találni, de nem lesz az igazi” – fogalmazott a hir24-nek.

Illés szerint Lázár János a semmiről beszél, amikor azt mondja, hogy előrehaladott tárgyalásokban van a magyar kormány az Euratommal, és nagyon jó esély van arra, hogy rövid időn belül minden kérdés tisztázódjon. Illés szerint ugyanis az oroszokkal megkötött szerződésben nincs olyan pont, amely engedné, hogy más is szállítson üzemanyagot Paksra. Hiszen az oroszoknak nem csak az építés az üzlet. Legalább ekkora haszon, ha csak ők láthatják el évtizedekre fűtőelemmel az új atomerőművet.

Közben Varga Mihály pénzügyminiszter az RTL Klubban arról beszélt a Magyarul Balóval című műsorban, hogy már dolgoznak az oroszokkal a szerződésmódosításon.Elképzelhetetlen

A Fidesz volt környezetpolitikusa szerint nem szabad elfelejteni, hogy a kiégett fűtőelemek kitűnő plutóniumforrást biztosítanak. „El tudjuk azt képzelni, hogy egy orosz gyártmányú erőműben tulajdonképpen amerikai atombombához gyártanak plutóniumot? És ebbe az oroszok belemennek? Ugye, nem” – mondta a hírportálnak.
Illés Zoltán szinte biztos benne, hogy nem lesz Paks 2, és nem csak a fűtőelem miatt. „Minden erőműbe be kell építeni egy olyan speciális héjszerkezetet, amely azt garantálja, hogy ha komoly baleset, robbanás van, akkor is egyben marad az épület. Ennek a megépítése nem szerepel az oroszokkal kötött szerződésben. Nincs benne az árban. Az oroszok már jelezték, hogy megcsinálják, de nagyjából 4 milliárd euró pluszköltségért.

„Az erőművet nem lehet itthon megépíteni úgy, hogy kimarad ez a lépés. Egyszerűen az uniós szabványok nem engedik. Most a fűtőelemek miatt kaszálta el az unió Paks 2-t. A következő lépés a tervezési hiányosságok miatti vétó lesz” – nyomatékosította véleményét.Volt már baj belőle

Az ukránok még decemberben szerződtek a Westinghouse nevű céggel – emlékeztetett a hírportál. A cél az volt, hogy függetlenítsék magukat az oroszoktól. Az amerikai székhelyű, de a japán Toshiba-csoport tulajdonában lévő Westinghouse 2003 óta már szállít fűtőanyagot Ukrajnába, az ország 15 rektorából csak egyet látott el eddig. Most 13 ukrán reaktorhoz akarnak fűtőanyagot venni a Westinghouse-tól.

2012-ben a dél-ukrajnai atomerőmű két blokkjában már okozott üzemzavart a Westinghouse-fűtőanyagkötegek meghibásodása, ami miatt végül orosz gyártmányúra kellett cserélni őket. 2013-ban a létesítmény dolgozóinak és az ukrán atomipar veteránjainak egy csoportja szólította fel az ország vezetőit, mondjanak le az ilyen típusú üzemanyag használatáról, mert szerintük az nem biztonságos. Az ukrán atomerőműveket üzemeltető társaság, az Energoatom tavaly év végén ennek ellenére 2020-ig szóló szerződést írt alá az amerikai céggel az atomüzemanyag-szállítások növeléséről.