Illegálisan árulta a rákgyógyszereket, mégis megnyerte a pert

-

Eljárásjogi szabálysértések miatt vesztett a gyógyszerészeti intézet, amely most a Kúriához fordul.


Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2013. szeptember 30-án a lehető legsúlyosabb szankcióval sújtotta a gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó Prompt Pharma Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-t. Visszavonta a cég gyógyszer-nagykereskedelmi engedélyét és ötszázmillió forint összegű pénzbírság kiszabásáról határozott.

Az intézet szerint a vizsgálat bebizonyította, hogy a Prompt Pharma nagy mennyiségű és értékű rákgyógyszert szerzett be ellenőrizetlen forrásból, majd a gyógyszereket a legális gyógyszerellátási lánc csatornáin keresztül külföldi uniós országba értékesítette. Az intézet az orvosságokat kivonta a forgalomból.

Az OGYÉI határozata ellen a Prompt Pharma keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz, amely mostani ítéletében – eljárásjogi szabálysértésre hivatkozással – hatályon kívül helyezte a gyógyszerészeti intézet határozatát. A kifogást az intézmény közleménye nem részletezi.

Az ítélet kapcsán az OGYÉI főigazgatója, Pozsgay Csilla hangsúlyozta, az alkalmazott szankció súlyával kapcsolatban a bíróság az ítélet kihirdetésekor nem fogalmazott meg ellenvéleményt. Ennek megfelelően a megismételt eljárásban az intézet a már a korábbi eljárásában beszerzett és rendelkezésére álló bizonyítékok felhasználásával fogja ismételt határozatát meghozni, és egyúttal a Kúriához fordul jogorvoslatért.