Illegális bevándorlás: „Magyarországon szerteágazó hálózat létezik”

-

Ezt egy Belgiumban letelepedett pakisztáni emberkereskedő állítja, akit nemrég vettek őrizetbe az olasz hatóságok.


Az Ázsiából induló és Magyarországon keresztül az északkelet-olasz határon fekvő Friuli-Venezia Giulia tartományba érkező illegális bevándorlókról írt az Il Gazzettino olasz napilap. A lapnak többségen ázsiai bevándorlók meséltek az udinei befogadó állomáson.

Egy 35 éves férfi elmondta, Bangladesből kelt útra és Törökországon, Görögországon és Szerbián keresztül érkezett meg Magyarországra, ahol a rendőrség feltartóztatta és a debreceni befogadó állomásra kísérte. A beszámoló szerint itt különböző nemzetiségű illetők pénzért cserébe azt ígérték neki, hogy oda szállítják, ahova akarja. A bangladesi férfi 400 eurót fizetett azért, hogy Olaszországba vigyék. Több társával együtt gépkocsival Magyarországról Olaszországba fuvarozták, ahol alig lépték át az osztrák-olasz határt, kitették az országútra és otthagyták. Az olasz rendőrök elfogták és Udinéba vitték.

Egy Belgiumban letelepedett pakisztáni emberkereskedő, akit a napokban Tarvisióban vettek őrizetbe, azt állította: „Magyarországon szerteágazó hálózat létezik” az illegális bevándorlók továbbszállítására. A tagok kizárólag mobiltelefonon beszélnek egymással. Egy 18 éves bangladesi elmondta, hogy Ázsiából egészen Olaszországig 5 ezer eurót (több mint másfél millió forintot) fizetett, 200 eurót az olasz határ átlépéséért.

Januártól Friuli-Venezia Giuliában mintegy 350 illegális bevándorlót fogtak el, akik az osztrák-olasz határon keresztül érkeztek.