Illatos úti vegyi szennyezés: 110 tonnát elvittek, 2000 még maradt

Fotó: Flickr/Greenpeace / Simon Gergely

-

A környezetet közvetlenül károsító hordókat, ami az összes szennyező anyag 10 százaléka, egy hónap alatt vitték el, a többi elszállítására gyorsított közbeszerzést írtak ki.


1005 hordónyi, vagyis 110 tonna veszélyes hulladékot szállítottak el a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről egy hónap alatt, közölte hétfőn Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott.

A megmaradt szemét elszállítására május 25-én gyorsított közbeszerzési eljárást hirdettek meg, amelynek pár nap múlva, de legkésőbb egy-két héten belül lehet eredménye.


Május elején kezdődött meg az Illatos úti telephely kiürítése


Az elszállított veszélyes anyagot a dorogi égetőműbe viszik, ahol megsemmisítik. Az azonnali intézkedés keretében elszállított veszélyes hulladék a telephelyen felhalmozottnak közel 10 százalékát teszi ki, derül ki Fazekas Sándor földművelődésügyi miniszternek egy írásbeli képviselői kérdésre, május 13-án adott válaszából.

A válasz szerint 991 hordóról van szó, ehhez képest 14 hordóval többet vittek el, világlott ki hétfőn a kormánymegbízott szavaiból, de az összesen 110 tonna még mindig csak kicsiny része a felhalmozott hulladéknak.


A Greenpeace fotóin így nézett ki a telep


A miniszteri válasz arra is kitért, hogy az Illatos úti telephelyen felhalmozott 2283 tonna veszélyes hulladék végleges ártalmatlanítására a kormány 1,18 milliárd forintot biztosít, a szennyezett talaj és talajvíz felszámolásának finanszírozásához pedig megvizsgálják, hogy bevonhatók-e európai uniós források.

A Budapesti Vegyiművek Zrt. által több mint 100 éven át végzett vegyipari tevékenység alatt elszennyeződött a telephelyen a talaj, a talajvíz, az összegyűlt veszélyes hulladékot pedig szakszerűtlenül tárolták.A céget 2007. óta felszámolják, de a felszámoló cég a környezeti károkat nem számolta fel. Mint kiderült, a szabálytalanul tárolt veszélyes anyagok egy része folyamatosan párolgott, illetve szivárgott a talajba és a talajvízbe.