Ikertornyok: Csernobil gyermeke és a Fekete Mamba

Fotó: Getty / Ezra Shaw, Alexander Hassenstein

-

A Tyson Furytól elszenvedett hétvégi vereséggel (időlegesen) véget ért Vlagyimir Klicsko évtizedes uralkodása a nehézsúlyban, eközben szinte ezzel egy időben Kobe Bryant két évtized után bejelentette visszavonulását. Több közös van a két zseniben, mint elsőre gondolnánk.


Gyermekkor

Mind a ketten korán elkerültek szülőföldjükről. Klicskóról az a tévhit járja, hogy Ukrajnában született, de valójában Kazahsztánban, hiszen apja a szovjet légierő katonája volt, ezért sokat költöztek, Vlagyimir születésekor pedig épp Kazahsztánban állomásoztak. Később, az 1986-os katasztrófa után Csernobilba vezényelték az apát, az egész család a környékre költözött, Vlagyimir Klicsko később így nyilatkozott: „Csernobil gyermekei vagyunk.” Lengyelországban is éltek, Vlagyimir ott kezdett el bokszolni, később Németországba és az Egyesült Államokba is átköltözött.


A Klicsko család Csernobilban – Vlagyimir jobbra


Bryant Philadelphiában született. Apja, Joe Bryant szintén az NBA-ben kosarazott, de amikor Kobe 6 éves volt, az apa Olaszországba igazolt, a család pedig követte őt. Joe Bryant 1991-ben vonult vissza, át is költöztek az Egyesült Államokba, Kobe ekkor 13 éves volt.


Folyékonyan beszélnek:

Bryant az angol mellett olaszul és spanyolul.

Klicsko az ukrán mellett oroszul, angolul és németül.


Olimpia

Mindketten olimpiai bajnokok. Klicsko 1996-ban Atlantában győzött, akkor csupán 20 éves volt, nehézsúlyban ilyen fiatalon ritkán nyernek olimpiai aranyat.


Klicsko az 1996-os olimpia döntője után


Bryant ekkor végzett a gimnáziumban, és igazolt az NBA-be a Los Angeles Lakershöz, az egyetem kihagyásával. Olimpiai bajnok azonban csak jóval később, 2008-ban és 2012-ben lett Pekingben és Londonban.


Bryant (középen) a pekingi aranyéremmel


Évtizedes uralom

Klicsko csaknem tíz éven keresztül nem kapott ki a hétvégi, Fury elleni meccs előtt, pedig kiállt minden veretlen bunyós ellen, akit elé sodort a nehézsúly kifürkészhetetlen tengere. Bryant is hasonló intervallumban volt az NBA legjobb játékosa, 2002 és 2013 között – a 2005-ös szezont kivéve – 11-szer választották be az év csapatába az NBA-ben.


Méret

Sportfelszerelésben körülbelül ugyanolyan magasak, alapból Klicsko 199, Bryant pedig 198 centi, de a kosárcipő talán pont azzal az egy centivel emeli meg az amerikai klasszist. Kilóban azért bőven veri Klicsko Bryantet (112-96).


Feleség

Mind a ketten egy-egy hírességet választottak maguk mellé, Klicsko Hayden Panettiere amerikai színésznőt, Bryant pedig Vanessa Laine modellt. Előbbi pár között 44 centi és 13 év a különbség, Bryanték minden szinten közelebb állnak egymáshoz, a kosaras „csak” 33 centivel magasabb és négy évvel idősebb párjánál.


Klitchko, Bryant

A hölgyek még csalnak is a magas sarkúval


Egy balhé

Unalmasak a bulvársajtó számára, amelynek nem szolgáltatnak folyamatosan témát, kivéve egyetlen kirívó esetet:

Bár a profi bokszban, pláne a nehézsúlyban folyamatosak a keménykedések, a mérlegelésen való balhék, az egymásnak való beszólogatások, üzengetések, Klicsko nagyrészt ezekből kimarad. Az egyik veresége után azonban csúnya botrányt rendezett, pontosabban hetekkel később a menedzsmentje. Lamon Brewster kiütötte Klicskót, de klubja, az Universum szerint ez nem véletlenül történt. Az ukrán klasszis azt nyilatkozta, hogy egyik pillanatról a másikra elment az ereje, alig tudott a lábán állni, a menedzsment szerint valaki valamilyen kábító folyadékot keverhetett azokba a jégkockákba, amelyeket előre odakészítettek az öltözőjébe, Vlagyimir ezekkel hűtötte a maga által bekevert italt. A vádaskodások soha nem nyertek bizonyságot.Bryantet 2003-ban megvádolta egy 19 éves szállodai alkalmazott, hogy megerőszakolta őt abban a coloradói hotelben, amelyben megszállt a kosaras egy nappal a térdműtétje előtt. Bryant elismerte, hogy lefeküdtek (ekkor már együtt volt mostani feleségével), de az erőszakot tagadta. A bíróság később ejtette a vádat, mivel a nő nem volt beszámítható állapotban. Ennek ellenére Bryant és felesége bejelentették, hogy beadták a válókeresetet, Vanessa azonban később megbocsátott férjének, így visszavonták azt.


Szereplés

Klicsko viszonylag kevés szereplést vállal el, de azért nem zárkózik el teljesen: az eddigi legnagyobb durranás az volt, amikor Lennox Lewisszal az Ocean’s eleven című hollywoodi filmben „játszott”. Igaz, a színészi vénáját annyira itt sem kellett megcsillogtatnia, mivel csak bokszolnia kellett az angol-kanadai bunyóssal.Bryant annál inkább szeret a középpontban lenni: amellett, hogy olyan világmárkák arca volt már, mint az Adidas, a Nike, a Coca-Cola, a Nintendo, a Nutella és a McDonald’s (utóbbi kettő felbontotta vele a szerződést a szexbotrány után), rendszeresen szerepel különböző reklámokban is. Az egyik leghíresebb reklámja, amikor Lionel Messivel együtt utazik a török légitársaság gépén.Becenév

Klicsko: Dr. Acélkalapács – félelmetes ütőerejére utal.
Bryant: Fekete mamba – a világ leggyorsabb és legpontosabb mérges kígyójáról kapta, amely a támadásainak a 99 százalékát pontosan hajtja végre.