Ijesztően növekszik a kivégzések száma a világban az Amnesty szerint

-

1989 óta tavaly végezték ki a legtöbb embert a világon – áll az Amnesty International frissen közzétett jelentésében. A lista élén feltehetően Kína áll több ezer áldozattal, de azok az adatok titkosak. Irán, Pakisztán és Szaúd-Arábia felel a kivégzések 90 százalékáért.


Az Amnesty International jelentése szerint a nyilvánosságra hozott adatok 50 százalékos emelkedést jeleznek 2015-ben 2014-hez képest. Tavaly legkevesebb 1634 embert végeztek ki, és feltehetően további ezreket Kínában.

Iránban csaknem ezer embert végeztek ki, többségüket kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekért, és közülük legalább négyen még nem töltötték be a 18. életévüket sem. Pakisztánban legalább 326 embert, Szaúd-Arábiában pedig 158-at küldtek halálba. A szaúdi kivégzések száma 2014-hez képest 76 százalékkal nőtt.

Az Egyesült Államok a kivégzéseket végrehajtó államok sorában az ötödik, de az itteni 28 kivégzés 1991 óta a legkevesebb.

Az Amnesty jelentése ugyanakkor azt is megemlíti, hogy a világ országainak többsége mostanra eltörölte a halálbüntetést. Fidzsi, Madagaszkár és Suriname például tavaly hozott ilyen értelmű jogszabályt, az új mongol büntetőtörvénykönyv pedig, amely szintén eltörli a halálbüntetést, ebben az évben lép hatályba.