Ijesztő mennyiségű ételt dobnak ki a magyarok is

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Háztartásonként évente száz kilót. Pedig lehetne okosabban is csinálni.


Magyarországon háztartásonként évente átlagosan mintegy száz kilogrammnyi élelmiszert dobnak ki - mondta a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke az M1 vasárnap reggeli műsorában. Cseh Balázs közölte, Magyarországon évente összesen 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki, ebből 400 ezer tonna a lakossági élelmiszer pazarlása. A szakember szerint ezen odafigyeléssel – például bevásárlólista készítésével, a megmaradt alapanyagok ételkészítéshez való felhasználásával, illetve az alapanyagok, készételek lefagyasztásával – lehetne csökkenteni.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke a műsorban arra is kitért, hogy az élelmiszer pazarlásában az elmúlt években nem történt jelentős változás, ugyanakkor valamilyen szinten növekedett a rászorulóknak eljuttatott élelmiszerek mennyisége. Mint mondta: az élelmiszerbank jellemezően élelmiszer-ipari cégektől, mezőgazdasági termelőktől, élelmiszer-kereskedelmi vállalatoktól veszi át a fogyasztható, jó minőségű, de valamiért feleslegessé vált ételeket. Azokat mintegy 220 civil szervezet közreműködésével osztják szét a rászorulók között.

Az egyesület jelenleg nagyjából száz vállalattal dolgozik együtt. Ennek nyomán tavaly mintegy 1500 tonna élelmiszert juttattak el a rászorulóknak, nagyjából 1,5 milliárd forint értékben.

Franciaországban közben már törvény kötelezi a szupermarketeket, hogy a nyakukon maradt segélyszervezeteknek adják.