II. János Pál férjes asszonnyal folytatott 30 évig intim levelezést

Forrás: AFP / Gabriel Bouys

-

A levelek eddig nem voltak nyilvánosak. János Pál érzelmileg nagyon közel került egy belé feltehetően szerelmes nőbe.


A BBC birtokába jutott II. János Pál egy levelezése, amelyet a Lengyel Nemzeti Könyvtár őrzött eddig. Az egykori pápa egy Anna-Teresa Tymieniecka nevű Amerikában élő filozófussal levelezett három évtizeden keresztül. Arra utaló jel nincs a szövegekben, hogy János Pál megszegte volna a cölibátust, ám arra igen, hogy érzelmileg nagyon közel került egy belé feltehetően szerelmes nőbe.


Karol Wojtyla, mielőtt pápa lett volna


A levelezésnek csak a fele van meg, azaz csupán Karol Wojtyla több száz levele, illetve fényképek. Tymieniecka leveleit elvileg szintén a Lengyel Nemzeti Könyvtárban őrzik, a filozófusnő legalábbis az intézményre hagyta azokat 2008-ban, hat évvel a halála előtt, de a BBC nem látta őket.

Wojtyla és Tymieniecka barátsága 1973-ban kezdődött, amikor a filozófus kapcsolatba lépett az akkor még krakkói érsekkel egy könyv miatt, amit utóbbi írt. Tymieniecka Amerikából Krakkóba utazott, hogy személyesen találkozzon Wojtylával.


Anna-Teresa Tymieniecka


Ekkor kezdődött a levelezés, és bár Wojtyla sok emberrel folytatott a halála előtti három évtizedben levelezést, az egyértelműen kiderül a szövegekből, hogy nagyon intim kapcsolat alakult ki köztük. 1974-ben például azt írja Wojtyla, hogy többször is újraolvasta Tymieniecka egy hónapon belül írt négy levelét, olyannyira mélyen személyesek voltak.


Karol Wojtyla és Anna-Teresa Tymieniecka kempingeznek


Közös fotók is vannak vidéki sétákról és síelésekről, ezek szintén nem voltak eddig nyilvánosak. Wojtyla kempingezett is Tymienieckával. A filozófus később a Vatikánban is meglátogatta. 1976-ban, amikor Wojtyla részt vett az Egyesült Államokban egy katolikus konferencián, Tymieniecka New Engalnd-i otthonában vendégeskedett a nő és családja társaságában. Később, szintén 1976-ban Wojtyla azt írja egy levélben, hogy nehezen talál választ arra, amikor Tymieniecka azt írja neki, hogy “elszakítva érzi magát tőle”. Wojtyla “Isten ajándékának” nevezi.


A skapuláré, amelyet Wojtyla ajándékozott Tymienieckának


Marsha Malinowski, egy ritka kéziratokkal foglalkozó szakértő szerint Tymieniecka egyértelműen szerelmes volt Wojtylába, aki ajándékozott neki egy vallási rituáléhoz használatos ruhadarabot, egy skapulárét is. “Kerestem a választ azokra a szavakra, hogy ‘hozzád tartozom’, és végül, még mielőtt elhagytam volna Lengyelországot, megtaláltam egy skapuláré formájában” - írta Wojtyla 1976-ban.

Miután pápává választották, folytatták a levelezést, egészen II. János Pál 2005-ben bekövetkezett haláláig. Anna-Teresa Tymieniecka 2014-ben halt meg, ugyanabban az évben, amikor II. János Pált szentté avatták.

Arról nincs információ, hogy a szentté avatás adminisztrációja során a Vatikán ismerte-e ezt a levelezést.