II. Erzsébet ellátogatott a bergen-belseni koncentrációs táborba

Fotó: MTI/EPA/Pool/DPA / Julian Stratenschulte

-

Ez az első alkalom, hogy a brit uralkodó felkereste a nácik által működtetett egykori koncentrációs táborok valamelyikét.


A 89 éves II. Erzsébet és férje, a 94 éves Fülöp herceg helyi idő szerint pénteken délután érkezett meg a bergen-belseni láger területére, ahol 1941 és 1945 között több mint 70 ezren haltak meg, közöttük a naplójáról világhírűvé vált, mindössze 15 éves Anne Frank is.

A Németországban különösen nagyra becsült brit királyi pár a tábor túlélőivel és felszabadítóival találkozott. A ZDF német közszolgálati televízió képsorainak tanúsága szerint ezután II. Erzsébet egy csokor virágot helyezett el az összes ország áldozatai emlékének szentelt falnál, majd megállt az Anne Frank tiszteletére emelt emlékműnél.

A királynő ugyancsak meglátogatta a zsidó áldozatoknak szentelt emlékhelyet, valamint felkereste a 2000-ben épített "csend házát", ahol a látogatók a bergen-belseni táborban történt borzalmakról elmélkedhetnek.


A brit uralkodó kedden érkezett Németországba, és találkozott Joachim Gauck német államfővel, valamint Angela Merkel német kancellárral. Szerda este Gauck a királynő tiszteletére bankettet rendezett, amelyen II. Erzsébet Európa megosztása ellen foglalt állást a második világháborút, a berlini fal leomlását, valamint Németország újraegyesítését is megemlítő beszédében.