Igyatok sört, írjatok alá a Fidesznek – Szijjártóék meccsén toboroztak

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás / MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

A Dunakeszi futsalcsapatának meccsén a Fidesz aláírásgyűjtő standokat állított fel az épületben, és a hangosbemondó is felszólította a nézőket, hogy szignálják az íveket. A felszólítást elismerte a műsorvezető is, a klub viszont cáfolja, hogy ilyen történt volna.


Meglepő kérést hallhattak a szurkolók a Dunakeszi másodosztályú futsalcsapat egyik november végi hazai meccsén – számolt be lapunknak több fültanú is.


Fidesz, Aláírásgyűjtés a kötelező betelepítési kvóta ellen

Az Európai Unió minden uniós ország számára meghatározna egy létszámot, úgynevezett kvótát, a menekülteket pedig e szerint szétosztaná az európai országok között. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak egy szegednyi bevándorlót kellene befogadnia, ezért indították el a „Védjük meg az országot!” elnevezésű programot. Az összegyűlt aláírásokat eljuttatják az Európai Unióhoz Brüsszelbe.

A Dunakeszi–Városgazda UP Akadémia NB II-es bajnoki végeredménye 7-1 lett. A házigazda csapat keretét erősíti Szijjártó Péter külügyminiszter is.

Olvasónk, aki ott volt a mérkőzésen, így számolt be az esetről:

„Meglepve tapasztaltam, hogy az amúgy is teljes mértékig fideszes érdekeltségű Dunakeszin, elméletileg az MLSZ által rendezett meccsen megjelenhet egy Fidesz-stand, amely aláírásokat gyűjt a betelepítési kvóta ellen.

Ráadásul a félidőben, a helyi hakni- és ceremóniamester, jelen esetben a meccs kommentátora, bemondta, próbálom idézni,

menjetek, vegyetek egy sört a büfében, és közben írjátok alá a Fidesz petícióját a bevándorlók betelepítési kvótája ellen.

Olvasói fotónk a Dunakeszi futsalbajnokijáról


Olvasónk szerint a szünetben másodszor hangzott el a felhívás a hangosbemondótól, amikor odament hozzá az egyik játékvezető (a meccset a Solymosi András, Juhász Dávid, Hamza Róbert hármas vezette), és figyelmeztette őt, mire a hangosbemondó elnézést kért, és megígérte, hogy többször nem mondja be.

Elértük a meccsnek helyet adó Radnóti Miklós Gimnázium egyik munkatársát, aki a pálya szélén volt az esetnél, nem messze a hangosbemondótól, ő megerősítette a történetet. „Kétszer mondta be, hogy kint van a stand, és aki teheti, írja alá a papírt. Amikor először mondta, még a meccs előtt, akkor olyasmit mondott, hogy


nem akarunk migránsokat, nem akarunk terrorizmust

– állítja a gimnázium munkatársa. Ő is úgy emlékszik, hogy amikor másodszor is bemondta az aláírásgyűjtést a szpíker, akkor az „egyik játékvezető odament hozzá, és figyelmeztette, hogy ezt nem kellene, mert jogszabályba ütközik. A hangosbemondó közölte, hogy nem tudta, de akkor többet nem mondja be.”


A Dunakeszi NB II-es futsalcsapatának szponzorait sok NB I-es nagypályás klub is megirigyelné


Matyóka Zoltán klubvezető megkeresésünkre azt írta, „a nevezett sportrendezvényen a sportrendezvény területén és szervezésében nem történt a nevezett cselekmény. A játékvezetők által hitelesített mérkőzés jegyzőkönyv nem tett említést erről. Arról, hogy a mérkőzésen kívül történt-e ilyen, nincs tudomásom.”

A klubvezető válasza szerint a mérkőzésről készült videofelvétel visszanézése alapján a műsorközlő nem mondott be politikai célú üzenetet. „Pusztán a szurkolásra biztatott, és az utánpótláscsapatok (amely 150 gyermeket jelent, így a Dunakeszi Futsal Klub az egyik legjelentősebb utánpótlásbázis a térségben) eredményességét hirdette. Természetesen a klub nem sértené meg szándékosan az MLSZ ide vonatkozó szabályait.”


Állítólag Szijjártóék (legalábbis a klub vezetői) nem tudtak az aláírásgyűjtésről


Elértük a szpíkert, Hódi Richárdot is. Ő elismerte, hogy valóban biztatta a petíció aláírására a nézőket, de azt tagadja, hogy leterroristázta volna a bevándorlókat. „Csak annyi történt, hogy egy aktivista, a helyi Fidesz egyik tagja odajött hozzám, és megkért, hogy mondjam be, hogy aláírást gyűjtenek, és aki tudja, az írja alá a petíciót a standnál. Utána a bíró közölte velem, hogy ezt nem szabad, ezért elnézést kértem, és többet nem is mondtam be” – nyilatkozta a VS.hu-nak Hódi Richárd. Kérdésünkre elmondta, hogy ez egyetlen meccsen történt, és nem a klub vezetői kérték meg erre.


Focimeccsen tilos a politizálás

Az NB I-es klubok többször kaptak már büntetést azért, mert szurkolói bevitték a politikát a stadionba, például szidtak egy pártot vagy egy politikust. A Fegyelmi szabályzat II. fejezete alapján az MLSZ fegyelmi bizottsága köteles eljárni, „ha a nézők vagy egyéb résztvevők a mérkőzések előtt, alatt és/vagy után bármilyen politikai vagy vallási érzékenységet sértő üzenetet juttatnak kifejezésre”.

Ugyanakkor a szabályzat alapján egy sportszervezet csak akkor követ el fegyelmi vétséget, „ha a játékvezető a mérkőzés folyamán többször is figyelmezteti a játékosokat, sportszakembereket, akik ennek ellenére a mérkőzést követően, azzal összefüggésben tovább folytatják a sportszerűtlen viselkedést”.


A meccs összefoglalója, az állítólagos felszólítás nélkül


A szabályzat 101. paragrafusa „a rasszizmus, gyűlöletkeltés elleni fellépés” témát tárgyalja, és kimondja: „a sportszakember, aki mást vagy bármilyen személyekből álló csoportot életkorra, nemre, etnikai hovatartozásra, szexuális orientációra, politikai véleményre tekintettel rágalmazó módon faj, bőrszín, nyelv, vallás vagy származás miatt becsmérel, hátrányosan megkülönböztet, rossz hírbe hoz, sérti szóban vagy kiírt szöveggel, ábrával, figurával, fegyelmi vétséget követ el.”

A büntetés három hónaptól öt évig terjedő eltiltás lehet minden focival kapcsolatos tevékenységtől, de mellette pénzbüntetés is alkalmazható, amatőr bajnokság esetén tízezer forinttól félmillióig. Enyhítő körülménynek számít, ha „a sportszervezet hangosbemondón keresztül azonnal reagál az eseményekre, és sportszerű szurkolásra hívja fel a figyelmet”.


Szijjártó Péter

Szijjártó nem játszott az ominózus meccsen


Szijjártó csapata a múlt héten azzal került be a hírekbe, hogy az állami tévé, az MTVA úgy döntött, hogy élőben közvetíti a Dunakeszi–Piliscsaba NB II-es futsalbajnokit, és szurkolói buszokat is indít a meccsre.


NB II-es futsalbajnoki a tévében


A tévés meccsel kapcsolatban az MTVA közleményben reagált, mondván, „Szijjártó Péter személyének nem volt szerepe a találkozó közvetítésének kiválasztásában”. Azt írták, azért kerül képernyőre a meccs, mert az MTVA kikérte az MLSZ futsalbizottságának szakmai véleményét, és mivel úgyis előtte lesz a Győr–Göcsej NB I-es meccs, nem kerül pluszpénzbe a dunakeszit is közvetíteni.

A csatorna célja a kiemelt sportágak mellett másokat is műsorra tűzni „a minél szélesebb nézőkör elérése érdekében”. Ehhez hozzátartozik az alacsonyabb osztályú, illetve utánpótlás-mérkőzések közvetítése is – mondták.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!