Így zajlott a harc az interneten, amit talán észre sem vett

Fotó: Getty Images/Fuse / Fuse

-

Nem ön tehet róla, ha UPC-ügyfél és az elmúlt pár napban nem tudta elérni az RTL Klub oldalát, videóit vagy bármely másik, az Externet hálózatán lévő gépet. A hiba mára megszűnt, most mindenki úgy tesz, mintha mi sem történt volna.


Az RTL Klub különbző oldalainak eltűnését a HWSW nyomozta ki. Az UPC internetszolgáltató anyavállalata, a Liberty Global International felmondta a többi magyar szolgáltatóval kötött önköltséges adatkicserélési egyezséget. Az ilyen egyezségek, illetve az adatkicserélési helyek – például a Budapest Internet Exchange (BIX) – teszik lehetővé, hogy a különböző szolgáltatók hálózatát használó emberek gyorsan elérhessék a másik szolgáltató hálózatán található szervereket. Azzal, hogy már nem a Budapesten három helyszínen (és Nyíregyházán) található BIX-en keresztül tudtak eljutni az RTL Klub szervereire, hanem csak egy távolabbi, lassabb és kisebb sávszélességű kapcsolat állt a rendelkezésükre, a UPC-sek számára gyakorlatilag eltűnt az internetről az RTL.


Útzár az interneten

Leegyszerűsítő hasonlat, de a jelenséget egy útlezárási példával a legegyszerűbb elmagyarázni. Ha Budapest körülötti M0-s körgyűrűt lezárják, akkor az M3-asről az M2-asra tartó forgalom a város kisebb utcáin keresztül próbál átjutni, az eredménye pedig forgalmi dugó.

Az internet ennél jóval bonyolultabban működik, egy-egy weboldal ezer darabra bontva, csomagonként jut el a számítógépünkre. Ha azonban a kisebb sávszélességű, nagy kerülővel járó út eldugul, akkor nincs weboldal, nincs Éden Hotel-összefoglaló. A adatkicserélési egyezmény felmondása mögött a Liberty Global International új stratégiája áll: a hálózatára adatot küldő partnerektől is pénzt akart szedni a cég. Ha visszatérünk a buta analógiához, akkor bevezette az útdíjat.


Arra nem számítottak, hogy visszaüt

A HWSW információi szerint a UPC korábban kisebb szolgáltatókkal szemben már működésbe hozta az új stratégiát. Azok pedig át is álltak úgynevezett tranzitszolgáltatásokra, amelyek segítségével lassabban, de olcsóbban érik el a UPC és a Liberty Global International hálózatát. Az Externet nem ment bele egy ilyen megoldásba, inkább hagyta eszkalálódni a helyzetet.

Úgy tűnik, hogy az RTL Klub és a közmédia videószervereinek is hálózatot adó cég jól döntött. A UPC néhány nap után meghátrált és helyreállította a forgalmat a BIX-en keresztül az Externet irányába.