Így viseld a burkádat – mit hordjon egy muszlim nő? (infográf)

Fotó: AFP / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY

-

Ha azt hiszi, hogy a muszlimok olyan konzervatívak, hogy teljesen elfednék a nők minden testrészét, akkor téved: ennél sokkal árnyaltabb a kép. A muszlimok többsége csak a hölgyek haját és fülét rejtené el teljesen, sokak szerint pedig a nőknek maguknak kellene kiválasztaniuk, mit hordanak.


A muszlim világ egyik fontos kérdése, hogy a nők hogyan öltözködjenek, ha nyilvános helyen mutatkoznak. A University of Michigan Társadalomkutatási Intézete nemrégiben elvégzett egy kutatást a tunéziai forradalom társadalmi vonatkozásairól, és ehhez kapcsolódóan némi összehasonlító vizsgálatot ugyancsak lefolytattak Közel- és Közép-Kelet más muszlim országaiban is. Ennek egyik aspektusa éppen az öltözködés volt. A felmérésből úgy tűnik, hogy Tunézia, Egyiptom, Irak, Libanon, Pakisztán, Szaúd-Arábia és Törökország lakosságának relatív többsége szerint a nőnek el kell takarnia a haját, de az arcát nem.


A felmérés vizuális preferenciaként kezelte a női ruházat kérdését. Minden egyes válaszadó hat különböző kártyát kapott, amelyeken női arcok különbözőképpen voltak „felöltöztetve”. A válaszadónak ezek közül azt kellett kiválasztania, amelyik szerinte a legmegfelelőbb stílus egy nyilvánosan megjelenő nő számára. A kártyákon ugyan semmilyen felirat nem volt, de azokon a rendkívül konzervatív, teljes csuklyás burkától (első oszlop) a nikábon (második oszlop) át a kevésbé konzervatív hidzsábfajtákig (negyedik és ötödik oszlop) voltak felsorolva a női ruházati stílusok. Hatodik lehetőségként a teljesen fedetlen főt lehetett választani. - - Összességében a relatív többség úgy nyilatkozott, hogy a négyes számú stílus, a világos hidzsábbal teljesen fedett fül és haj a leginkább megfelelő, ha egy nő az utcán mutatkozik. Ez a legelfogadottabb öltözet Tunéziában (57 százalék), Egyiptomban (52 százalék), Törökországban (46 százalék) és Irakban (44 százalék) is. Igaz, utóbbi kettőben a második helyre az ennél konzervatívabbnak számító fekete hidzsáb került. A fedetlen fő egyébként a szekulárisabb muszlim országokban eléggé népszerű: Libanonban a válaszadók majdnem fele (49 százalék) szerint ez a legmegfelelőbb stílus, Törökországban 32 százalék, Tunéziában pedig 15 százalék gondolkodott hasonlóan. Igaz, a libanoni eredményekben az is közrejátszhatott, hogy a válaszadók 27 százaléka kereszténynek vallotta magát. - -

Pakisztánban nem egyértelmű a helyzet: a leginkább elfogadott fekete nikáb – amelyben csak a szeme látszik ki a nőnek – csak egy százalékkal „népszerűbb”, mint a fekete hidzsáb (31 százalék). A válaszadók negyede ráadásul a másutt igen elterjedt világos hidzsábra „voksolt”. A szaúdiak viszont ennél komolyabban veszik a dolgot: a válaszadók hatvanhárom százaléka szerint a Pakisztánban is leginkább elfogadott fekete nikáb a leginkább megfelelő öltözet a nők számára. Ráadásul 11 százalék szerint az első képen szereplő csuklyás burka – amely egyébként pl. a tálibok által megkövetelt ruhadarab, így Afganisztánban igen elterjedt – a megfelelő „választás” egy nő számára.   - -

Ugyan sok helyen van erőteljes – többnyire konzervatív – véleményük az embereknek arról, hogyan kell öltözködnie egy nőnek, ha az utcára megy, sokfelé az is egyértelműnek tűnik, hogy a nők választhassák meg, mit hordanak. Nyilván nem véletlen, hogy itt is azon országok „végeztek az élen”, amelyek a leginkább elfogadják, ha egy nő fedetlen fővel mutatkozik az utcán.

Mansoor Moaddel, a kutatás egyik vezetője a Pew Research Centernek elmondta, hogy az összehasonlító elemzésükkel azt kívánták elsősorban kimutatni, hogy a vallási fundamentalizmusnak milyen formái élnek a hét országban. Emellett arra is kíváncsiak voltak, hogy a nyugati értékek miként hatnak ezekre a társadalmakra, valamint arra, hogy milyen attitűdbeli különbségek léteznek az egyes országok lakosai között. - - A kutatás során különböző demográfiai kérdéseket is feltettek, így vannak arra vonatkozó adatok, hogy a nők és férfiak miként látják a nők ruházatának kérdéskörét. Ám – európai nézőpontból némileg meglepő módon – nincs különösebb különbség a két nem véleménye között; egyedül a világos hidzsáb esetében láthatunk szignifikáns különbséget: a ruhadarabot a nők inkább tartják elfogadhatónak, mint a férfiak. A tanulmányi végzettség szempontjából is kimutatható némi különbség: az adatok azt mutatják, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező muszlimok nyitottabbak, mint a konzervatívabbnak számító középszintű végzettséggel rendelkezők.