Így virágzik a plankton, ami még az űrből is látszik

Fotó: NASA/LANCE/EOSDIS MODIS / NASA/LANCE/EOSDIS MODIS

-

Az Északi-tenger planktonvirágba borult. A mikroszkopikus élőlények milliárdjai egy óriási kékeszöld foltként látszódnak a műholdképeken.


A fitoplanktonok virágzására akkor kerül sor, amikor az apró élőlények egy tápanyagban gazdag részre sodródnak. Ilyenkor a fotoszintetizáláskor többnyire zöld-kék kemikáliákat engednek ki magukból. A planktonvirágzás színe attól függ, hogy milyen fajról beszélünk: azok, amelyek klorofillt tartalmaznak, zöldek, de előfordulhat piros változat is azoknál a fajoknál, amelyekben védőpigmentek is vannak. Az Északi-tenger planktonvirágzását most a NASA Terra nevezetű szatellitje rögzítette. Az űrből is látszik, ahogy a tengeren megjelenik a planktonok okozta elszíneződés.A fitoplanktonok csodálatos világa

A fitoplankton a planktonközösség autotróf (önfenntartó) élőlényeinek összessége. Az elnevezés a görög φυτόν (fiton, jelentése „növény”) és a πλαγκτός (planktosz, jelentése „vándorló” vagy „sodródó”) szavakból származik. A fitoplankton-szervezetek fotoszintézis útján veszik fel a szükséges energiát, emiatt a fénygazdag felső vízrétegben kell tartózkodniuk. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a tengerekben, de folyókban, tavakban, sőt mocsarakban is megtalálhatóak. A fitoplanktonok teszik ki a Föld fotoszintetikus aktivitásának felét. A mikroszkopikus, vízi, növényszerű szervezetek az óceáni tápláléklánc nélkülözhetetlen résztvevői, emellett fontos szerepük van a Föld légkörének oxigénháztartásában.