Így vette át Storck a hatalmat a magyar utánpótlásfociban

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

Még csak két hete jött Bernd Storck, de villámgyorsan főszereplővé vált a magyar labdarúgó-utánpótlásban. Mutatjuk, hogyan.


Március 3-án nevezte ki a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) új sportigazgatóját, Bernd Storckot, aki korábban dolgozott a Herthánál, a Wolfsburgnál, a Dortmundnál, a Stuttgartnál, a Partizannál, valamint a görög és kazah válogatottaknál. „Az 52 éves szakember feladatai közé tartozik majd a magyar utánpótlás egészének fejlesztése, a belga Double Pass cég vizsgálati eredményeinek felhasználásával elkészült utánpótlásképzés-koncepció gyakorlati végrehajtása, az akadémiai rendszer működésének szakmai felügyelete és koordinálása és az A-válogatott szakmai támogatása is” – közölte akkor az MLSZ.


Március 5-én – két napja dolgozott ekkor az MLSZ alkalmazásában – azt mondta: néhány utánpótlás-találkozót már megtekintett, és úgy gondolja, hogy a fiatal magyar játékosok motiváltak és nyílt gondolkodásúak, ugyanakkor néha „szervezetlenül rámenősek a pályán”, és a labda nélküli mozgásoknál is látott problémát. A szakember jelezte, nem prédikálni szeretne majd az akadémiáknak, hanem a német minta alapján tanácsokkal, kiegészítésekkel látná el a klubokat, így inkább „ő kérdez majd, hogy mit tehet értük”. Ezt követően átvette az U17-es válogatott irányítását.

Storck március 16-án az U20-as válogatott irányítását is kezébe vette; az MLSZ akkor közölte: a munkát december óta vezető Szalai László – az edzőképzés igazgatója – már akkor jelezte, ez jelentős többletfeladatot jelent számára, és kockázatot hordoz a két feladat egyidejű ellátása. A Csakfocinak azonban teljesen más információi vannak erről az esetről.Besétált

A 39 éves Dárdai Pál javaslatára leigazolt Storckról így ír a lap: „A Telkiben edzőtáborozó U21-es válogatott edzését nézve civilben besétált a gyepre, és Szalai László meglepetésére instrukciókat kezdett osztogatni, majd az edzés végén a játékosok előtt közölte véleményét a tréningről, és jelezte, hogy legközelebb már ő állítja össze a programot. Ugyanígy járt az U17-es csapatot a finnek ellen felkészítő Belvon Attila is, akinek edzését szintén megszakította a pálya széléről besétáló német sportigazgató.


Szalai ezt követően mondott le, Storck pedig átvette az U20-as csapatot, és végigjárta az akadémiákat. „A szövetségen belül pedig egyértelművé tette, hogy az utánpótlás-válogatottaknál az U15 és U21 között mindenben ő dönt, minden apró részletbe bele kíván szólni, és mindenben az ő akarata fog érvényesülni” – írja a Csakfoci. Jelenleg az U21-es és U18-as csapatnak nincs edzője, de Storcknak erre is van megoldása. A lap szerint


Storck jelezte az MLSZ-vezetésnek, hogy további német szakemberek szerződtetését tartja időszerűnek, akik közül ketten már meg is érkeztek Magyarországra.

Lájkolj minket a Facebookon!