Így változik jövőre a cafeteria

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Jön a készpénzjuttatás és a pénztári megtakarítás extra büntetése a cafeteria-rendszer átalakításának nyomán.


Jövőre szűkül a kedvezményesen adózó, béren kívüli juttatások köre, és számos elemet átsoroltak a magasabb adóterhet viselő egyes meghatározott juttatások kategóriájába, igaz, az utóbbiak után fizetendő közterhek mértéke így is csökken – a Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó cég szerint.

Mivel csökken a szociális hozzájárulási adó, a juttatásokra rakódó egészségügyi hozzájárulás mértéke is kisebb lesz, 22 százalék a mostani 27 százalékról. Ez azt jelenti, hogy a juttatások után 1,18-cal felszorozva 15 százalék szja-t és 22 százalék ehót kell fizetni. Ez 43,66 százalékos teher a mostani majd 57 százalékhoz képest. Idekerül jövőre több cafeteriaelem is: így például az Erzsébet-utalvány, a helyi utazásra szóló bérlet, az iskolarendszerű képzés, a munkahelyi étkeztetés és az önkéntes pénztári hozzájárulás. Ezek korábban 34,51 százalékkal adóztak, így a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarításokat lényegében büntetni fogja az új rendszer.

Ami marad a kedvezményes adózású körben, az jövőre 34,22 százalékkal adózik – mivel a juttatások szorzója 1,19-ről csökken 1,18-ra. Január elsejétől új elemként jelenik meg ebben a körben a 100 ezer forint összegű pénzjuttatás, amely készpénz vagy átutalás formájában adható, utalványra nem váltható. A versenyszférában dolgozók jövő évtől a 450 ezer forint rekreációs keretösszegből maximum 100 ezer forintig választhatják a kedvezményes adózású pénzjuttatást, ha a munkáltató cafeteria-rendszere ezeket elérhetővé teszi. A közszférában dolgozók számára változatlanul 200 ezer forint marad a keret. Amennyiben a SZÉP-kártyás juttatás – önmagában vagy pénzjuttatással együtt – átlépi a rekreációs keretet, úgy a limitet meghaladó összeg egyes meghatározott juttatásként válik adókötelessé.Kibővül 2017-től az adómentes juttatások köre: köztehermentesen lehet értékhatár nélkül belépőt adni sportrendezvényekre, sportlétesítmények használatára, emellett évi 50 ezer forintig kulturális rendezvényekre is. Mentesül a közterhek alól az óvodai, bölcsődei ellátás, a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a védőoltások, védőeszközök beszerzése, valamint az albérleti támogatás. Nagy Dániel, a Mazars Kft. szenior adómenedzsere szerint a fiatalabb munkavállalók közül sokaknak jelent érdemi segítséget az albérleti támogatás, amelynél jövőre már nem feltétele az adómentességnek, hogy a juttatás minden munkavállalónak járjon. Ezzel a lakbértámogatás a cafeteriajuttatások körén kívül is nyújtható lesz.

Az albérleti támogatás ugyanakkor szigorú feltételekhez kötött, a bérleményről számlát kell hoznia a dolgozónak, akit legalább 36 órás munkaviszonyban kell foglalkoztatni – ez azt jelenti, hogy a bérlemények zöme ki is esik, hiszen elég kevés tulajdonos ad számlát és adózik a jövedelme után, amelyet a bérbeadásból szerez. További feltétel, hogy a dolgozó munkahelye és az állandó lakóhelye minimum 60 kilométer távolságra legyen egymástól, illetve az ingázás legalább 3 órát vegyen igénybe.