Így ünneplik Európában a Győzelem napját

Fotó: MTI/MTVA / SÖREN STACHE

-

Hetven évvel ezelőtt ezen a napon kapitulált a náci Németország. Azóta május 8-a a Győzelem napja. Európában. Mert Moszkvában a dokumentum hatályba lépésének ideje már május 9-ére esett, így ott azóta is egy nappal később tartják a legfőbb ünneplést és a katonai parádét.


Európában már megkezdődtek a győzelmi napi megemlékezések. Koszorúzással, gyertyagyújtással, légi bemutatóval, koncerttel, fotókkal, riportfilmekkel emlékeznek a II. világháború végére. Nézze meg galériánkat:Winston Churchill 70 évvel ezelőtt ezen a napon mondta el híres beszédét, amelyben bejelentette, véget ért a II. világháború Európában. Churchill beszédét most civilek, fiatalok és idősek, illetve katonák mondják el újra.Londonban magyar idő szerint délután négy órakor 2 percig néma csendben emlékeznek mindazokra, akik életüket vesztették a II. világháborúban. Szintén Nagy-Britanniában emlékérmét adtak ki az évfordulóra.Egy másik, ugyancsak brit múzeum azokat az asszonyokat keresi, akik 1945-ben ezen a napon a Trafalgar téren ünnepeltek. Róluk van szó, fotójukat közzétették a lapban, amely ma a korabeli címlapot is megmutatta.
Különösen fontos ez a nap az alább látható a házaspárnak is. Tagjai – Betty és Cyrill Axon – 70 évvel ezelőtt ezen a napon szerettek egymásba. Egyikük 17, másikuk 16 éves volt, a győzelmi napi mulatságon ismerkedtek meg, azóta is együtt vannak.A BBC arról írt, hogy a brit kormány 1944 végétől tervezte, hogy ünnepelni fognak ezen a napon. A jelszó, amellyel erről értesítettek másokat, ez volt: „egérfogó”. A Telegraph ehhez képest arról számolt be, hogy a fiatalok felének fogalma sincs, minek a rövidítése a VE Day, magyarul a Győzelem napja.

A német Bundestag elnöke, Norbert Lammert a kapituláció 70. évfordulója alkalmából tartott emlékülésen azt mondta: a náci Németország feltétel nélküli megadásának évfordulója, május 8. a nyugati szövetségesek és a Vörös Hadsereg felszabadító katonái iránti tisztelet napja és a legmélyebb határvonal a német történelemben.

Moszkvában is lesz több megemlékezés, aztán holnap tartják a katonai parádét, amelyet azonban – tiltakozásul az ukrán válságban játszott orosz szerep miatt – a nyugati országok vezetői bojkottálnak, bár többen más megemlékezéseken azért részt vesznek. De például a mongol, a kubai, a venezuelai és a kínai elnök viszont ott lesz a Vörös téren, ők sorra megérkeztek az orosz fővárosba.

Korábban kiderült, hogy Magyarországot Szijjártó Péter külügyminiszter képviseli majd a moszkvai megemlékezésen, de a katonai parádén – amelyre Putyin elnök eredetileg Áder János köztársasági elnököt hívta meg – nem lesz ott.