Így trükköznek a boltok az élelmiszerekkel

Fotó: MTI/Rosta Tibor / MTI/Rosta Tibor

-

Főleg a húsoknál, húskészítményeknél érdemes vigyázni – figyelmeztet a Napi Gazdaság.


A Napi Gazdaság szerint egyre több a lejárt szavatosságú élelmiszer a boltokban. A lap keddi cikke ismerteti: legtöbbször a minőségmegőrzési idővel trükköznek az élelmiszer-kereskedők, a tavalyi ellenőrzések alapján leggyakrabban a húsokat és húskészítményeket érintették a csalások. Második helyen a jelölési kifogások állnak, a harmadik legtöbbször előforduló probléma pedig a nyomon követhetőség hiánya volt - tudta meg a lap a Vidékfejlesztési Minisztériumtól. Gyakori hiba, hogy a a termékek összetevői eltérnek az élelmiszerkönyvi előírásoktól, például a sajt vagy a kakaó növényi zsírt tartalmaz. Az idei első negyedév után már 16 982 ellenőrzésen vannak túl a hatóságok, ebből 810 végződött összesen több mint 122 millió forint összegű bírsággal. Az első három hónapban különböző okok miatt 4952 tétel - 686,6 tonna - élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.