Így toltak ki a britek a szomszédban dolgozó magyarokkal

Fotó: MTI / Filep István

-

Több tízezer magyart is érinthet az a szabályozás, amely csökkentené a külföldön dolgozók otthon élő gyerekei után járó családi pótlékot.


„Nagyon is számítana, ha az osztrákok a magyar szintre csökkentenék le a családi pótlékot, hiszen gyakorlatilag a harmadára esne vissza a támogatás, de ettől még ugyanúgy megérné kint dolgozni.


Dühítő, de nem fogok változtatni.

Így látja Zoltán, aki naponta ingázik Bécsbe, és akit érinthet a kilátásba helyezett uniós szigorítás.

A múlt heti EU-csúcson ugyanis a britek kiharcolták, hogy a jövőben annak az országnak az életszínvonalához köthetik a szigetországban dolgozók gyerekei után fizetett támogatást, ahol a gyerek él. A magyarok számára első látásra marginálisnak tűnik a lépés, amely összességében sem érint nagy tömegeket. A Migration Watch által közölt adatok szerint jelenleg összesen 40 ezer ilyen gyerek lehet, közülük 25,6 ezer Lengyelországban él.


banki elszámolás

Eltérő rendszerek

Az uniós szabályok lehetővé teszik azt, hogy egy szülő dönthessen: a hazájában élő gyermek után annak lakhelye szerint igényel családi pótlékot,vagy azt az országot választja, ahol dolgozik, ha ott többet fizet az állam. Ezt szigorítja a mostani döntés. Az indexálás alapja az lenne, hogy a másik országban milyen az átlagos árszint, illetve mekkora a családi pótlék.

Ha például egy magyar apa Angliába megy dolgozni, akkor két gyermek után évente 707 ezer forintnyi támogatásra lenne jogosult – Magyarországon ugyanerre az időszakra 319 200 forintra. A változás után is a brit ellátórendszer fizetné a pótlékot, ám annak összege vélhetően közelebb lenne a magyarországi szinthez.

A változástól a britek 25 millió fontos (durván 10 milliárd forintos) spórolást remélnek.

Ami Magyarországot illeti, a brit statisztikai hivatal 2012-es adatai szerint 132 család 203 gyerek után kapott brit családi pótlékot, illetve 43 család 65 gyerek után adó-visszatérítést. Úgy tudjuk, jelenleg nagyjából 200 család lehet érintett, ami elég kevés ahhoz képest, hogy egyes becslések szerint több százezer magyar is dolgozhat az Egyesült Királyságban, de még a hivatalos statisztikák szerint is 79 ezer Magyarországon született embert regisztráltak az országban.

Ráadásul az ő esetükben (pontosabban akkor, ha a támogatott szülő már most is kint dolgozik) ezt a szigorítást csak 2020 után kell majd alkalmazni. Azoknál viszont, akik most készülnek kimenni, a rendelkezés már akkor hatályba lép, ha a britek a júniusi népszavazáson úgy döntenek, hogy országuk maradjon az EU-ban.Van azonban a döntésnek egy fontos eleme, amely ellen a magyar kormány is igyekezett fellépni. Arról van szó, hogy a gyerekek után járó állami támogatás indexálásával más tagországok is élhetnek. A holland és a dán kormány mellett Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellár pedig mindjárt közölte is: elképzelhető, hogy hasonló intézkedéseket hoznak ők is a jövőben.

Azt Zoltán is megerősítette, hogy a családi pótlék csökkentése már hetek óta téma Ausztriában. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egyébként még a csúcs előtt egy interjúban arról beszélt, hogy az ország évente 230 millió eurót fizet ki olyan gyerekek után, akik nem az országban élnek. A politikus példaként a románokat hozta: amíg Romániában a családi pótlék gyerekenként 15 eurót tesz ki, Ausztriában két gyerek után már akár 300 eurót, ami a romániai átlagkeresetnek felel meg.

Magyarországgal összevetve ugyan nem ilyen nagy a különbség, de még így is számottevő. Egy kétszülős és kétgyerekes család 26 600 forintot kaphat havonta, ami jelenlegi árfolyamon 85,5 euró, vagyis alig harmada az osztrák támogatásnak.És van egy másik fontos tényező is: mivel Magyarország határos Ausztriával, nagy számban vannak olyanok, akik a szomszédos országban szerzik jövedelmüket, és közben a támogatott gyermekkel egy háztartásban élnek – vagyis megfelelnek az osztrák családi pótlék két fő kritériumának.

Ilyen Zoltán is, aki több tízezer társával együtt kel át nap mint nap a határon. Hogy pontosan hány ilyen családról lehet szó, azt a KSH adatai alapján lehet megbecsülni. A statisztikai hivatal a 2011-es népszámlálási adatok alapján készült 2015-ös tanulmányában arról írt, hogy Ausztriába 22,5 ezer magyar ingázott, amit elsősorban a csaknem 3,5-szer magasabb átlagkereset indokolt.Az arányok persze szakmánként változók – Zoltán diplomásként az itteni keresetének a dupláját kapja a határ másik oldalán –, és abban is biztosak lehetünk, hogy a kint dolgozók létszáma a népszámlálás óta nőtt, az osztrák lapok ma már 70 ezerre teszik a számukat. Egy dolgot azonban vélhetően állandónak tekinthetünk: az ingázók nagyjából fele házas.

Őket nyilván nem a magasabb családi pótlék motiválta, amikor vállalták az ingázást, ám ez sem elhanyagolható szempont – mondja Zoltán. Annak ellenére nem az, hogy az ügyintézés általában hosszú hónapokat vesz igénybe, ám a végén a munkavállaló visszamenőlegesen is megkaphatja a magyar és az osztrák támogatás különbözetét – egészen onnantól, hogy Ausztriában kezdett dolgozni és persze tb-járulékot fizetni, ami feljogosítja a pótlékra.Az egész spórolási tervet persze felülírhatják a britek, ha végül a júniusi népszavazáson többségük úgy dönt, kilépnek az EU-ból. Ez a jelenlegi állás szerint nem tűnik túl valószínűnek, az annál inkább, hogy a lengyelek miatt egyáltalán nem lehet biztosra venni a remélt nagy spórolást.

A nemrég hivatalba lépett varsói kormány ugyanis úgy döntött: a gyermekvállalás ösztönzése érdekében jelentősen megemelik a második gyerektől járó támogatást. Míg most gyermekenként 118 złoty (8400 forint) a családi pótlék, a jövőben a második utódtól már gyermekenként 500 złoty, vagyis 35 700 forint járna havonta. Ez már két gyerek esetén is alig marad el a brit szinttől, vagyis a briteknek az új szabályozással is hasonló nagyságrendű összeget kellene kifizetniük a külföldiek családi támogatására.

A nagy kérdés persze elemzők szerint az, hogy mindezt bírni fogja-e a lengyel állam. De ha nem, a lengyelek is nehéz helyzetbe kerülhetnek, hiszen ha most döntenek a kiköltözés mellett, rájuk már a szigorúbb szabályok vonatkoznak majd. Igaz, vélhetően még mindig megéri majd nekik a kiköltözés.