Így tartja markában 158 család az amerikai politikát

-

Az amerikai elnökválasztási kampányhoz eddig összegyűjtött pénz közel fele, mintegy 177 millió dollár 158 családtól származik. Az adományozók többsége a republikánus jelölteket támogatja, mivel ők ígértek adócsökkentést. A demokraták támogatói között ott a magyar származású Soros György.


A 2016-os amerikai elnökválasztási kampány pénzügyi támogatóiról közölt egy érdekes oknyomozó írást a világ egyik legrangosabb lapja, a New York Times. A legérdekesebb cikkeiket az amerikai lapok rendszerint vasárnapra időzítik, ezek a kiadványok jóval vaskosabbak, majdnem százoldalasak. A mostani számban közölt cikk fő állítása, hogy a választási kampány során eddig összegyűjtött pénz közel fele, mintegy 177 millió dollár 158 családtól származik.

A lap hosszasan elemzi a jómódú, gazdag adományozókat. A többségük a republikánus elnökjelölteket támogatta, a 158 családból 138 tett így. A jobboldali, republikánus jelöltek választási kampányukban olyan ígérteket tettek, hogy csökkentenék a különböző adófajtákat, többek között a jövedelemadót, az örökösödési illetéket. Az ehhez hasonló intézkedések védenék az adományozók vagyonát.

Az amerikai felmérések ezzel szemben azt mutatják, hogy az amerikaiak kétharmada támogatja a magasabb adókat azok számára, akik évi egymillió dollár felett keresnek. Tíz amerikaiból hat nagyobb kormányzati beavatkozást szeretne annak érdekében, hogy csökkenjenek a gazdagok és a szegények közötti szakadékok.

A vizsgált családok többsége kilenc amerikai város köré csoportosul. Sokan közülük szomszédok, vagy egymáshoz közel található városrészekben élnek. Houstonban viszonylag egymáshoz közel nyolc olyan család is él, amelyek fejenként 250 ezer és 2 millió forint közötti összeggel támogattak az elnökjelölteket. A lap a houstoni családi palotákról képeket is közölt.

A kiemelt támogatók közül több mint ötven szerepel a Forbes magazin 400 leggazdagabb amerikait összegyűjtő toplistáján. A családok többsége a pénzügyi, energetikai szektorban tevékenykedik, általában saját maguk építették fel a vállalkozásaikat. A családok közül kevesen akartak beszélni adományaikról, illetve politikai nézeteikről.

A republikánusok radikális szárnyát jelentő Tea Partyhoz tartozó, texasi Ted Cruz támogatói adományozták a legtöbbet. A támogatók közé tartozott a texasi Wilk család, a pénzügyi befektetésekkel foglalkozó New York-i Mercers család, illetve az ugyancsak pénzügyi befektető Toby Neugebauer.

Az adományozók között említik a magyar származású Soros Györgyöt, aki többek között a klímaváltozásról szóló jogszabályok megváltoztatása és a progresszív adózás érdekében támogatja a demokratákat. Hillary Rodham Clintont pedig több hollywoodi és Wall Street-i milliomos támogatta.

A New York Times az amerikai Szövetségi Választási Bizottságtól (Federal Election Commission) kapott adatok, illetve választói nyilvántartások alapján jutott ezekre a következtetésekre. A számos grafikát, diagramot tartalmazó cikket itt tudja elolvasni.