Így szippant be az Iszlám Állam egy jómódú fehér nyugati fiatalt

Fotó: MTI/AP / -------------------

-

Oxfordban lakott, szerette a graffitit, Banksyt, sok barátja volt az iskolában. Szülei középosztálybeli értelmiségiek. Mégis csatlakozott az Iszlám Államhoz.


Egy középosztálybeli húszéves oxfordi fiú az első fehér brit fiatal, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz Szíriában – számol be a Daily Mail brit bulvárlap.

A ma már Ibrahim vagy Abu Muhammed nevet viselő Jack Letts apja botanikus, és biogazdálkodással foglalkozik, anyja könyvszerkesztő. A fiú korábban ivott és alkalmanként szívott is, graffiti- és Banksy rajongónak, nagy sportembernek és Liverpool-szurkolónak ismerték az iskolatársai. Ő volt az osztály bohóca. „Sokan szerették őt. Ezért teljesen értelmetlen ez az egész, hogy elment Szíriába” – nyilatkozta egy barátja.

Letts meg volt keresztelve, de ateista volt, majd a 2011-es arab tavasz történései miatt érdekelni kezdte őt a Közel-Kelet, és áttért az iszlámra. Egy helyi mecsetbe járt, és arabul kezdett tanulni. A barátai szerint nem a mecsetben, hanem privát imatalálkozókon kezdett radikalizálódni.

A szüleinek azt mondta, Kuvaitba megy arabul tanulni, de valójában a terrorszervezethez utazott 2014-ben, 18 évesen. Akkor már felvette a kapcsolatot a közösségi médiában egy Iszlám Állam-toborzóval. A brit lap úgy tudja, a fiú frontvonalbéli harcos, több fotót is posztolt magáról fegyverekkel. Iraki feleségével és fiával Rakkában élt, majd Falúdzsába költöztek.