Így szerezhetünk néhány óra alatt hamis érettségit

Fotó: MTI / Beliczay László

-

140 ezernél kezdődik egy sima papír, néhány százezer forintért pedig még a nyilvántartásba és naplókba is beírnak, sőt a tablóra is ráraknak egy azóta megszűnt középiskolában - ezt ígérik azok az érettségihamisítók, akik interneten, gyakorlatilag teljesen nyilvánosan hirdetik magukat. Az Oktatási Hivatal szerint viszont az ő rendszerükbe lehetetlen utólag beírni valakit. Mindenesetre a statisztikákból az látszik, hogy valamiféle hamisítóbiznisz mindenképp él és virul.


A borítókat meg a pecséteket nem csak úgy szerzem, hanem van olyan nyomtatóm, amivel címeres borítót tudok készíteni, és van címeres pecsételőm is, ezek pedig nem egyforintos tételek.

Néhány perces internetes kutakodás, majd egyetlen email elküldése után nem sokkal máris a hamisérettségi-biznisz sűrűjében vagyunk, a válaszlevélben emberünk már a technikai részleteket magyarázza írásos válaszában, persze névtelenül.

Az interneten rengeteg helyen felbukkan a kérdés, hogy „hogyan lehet érettségit vásárolni?” - láthatóan az keresi a lehetőséget akinek nincs és aki jobb jegyet akarna valakivel elhitetni - de talán ennél is több helyen találunk érettségit készítő, áruló hirdetést.

Pedig az üzlet nyilvánvalóan illegális, másrészt nem is veszélytelen, több olyan nagy port kavart eset is volt Magyarországon, amelyben csoportosan buktak le vásárlók, vagy érettségit készítők. Úgy látszik azonban, ez továbbra sem nagyon tántorítja el azt, aki ezzel szerezne pénzt.Említett „levelezőtársunk" azt írta, 140 ezer forintért vehetünk nála érettségit. Mint kutakodásaink során később kiderül, ez a legolcsóbb árkategória, mert a papírok teljes egészében hamisítottak és kamuérettséginkről ő sem ígéri, hogy bármilyen nyilvántartásba utólag felvinné. A lebukás veszélye így valószínűleg nagy, egy esetleges ellenőrzésnél könnyen kiderülhet, hogy bizonyítványunk nem valódi.

Viszont az érdemjegyeket, a végzés helyét akár mi is megválaszthatjuk.

Emberünk azzal győzködött, hogy bejegyzett érettségit sehol máshol sem tudok venni. De elég néhány újabb emailt küldeni pár másik hirdetésre, és érkeznek sorban a válaszok, amelyek épp ennek ellenkezőjét állítják.Két további hirdetésre jelentkeztünk, a kötelező körök után - pontosan milyen bizonyítvány kell, érettségi, vagy OKJ-s bizonyítvány, mikori, mire használnánk fel, és egy konkrét iskolából kell-e a papír - az ajánlatok mindkettőnél ugyanazok voltak.

Eszerint az előző verzióhoz hasonló megoldással, a sehova nem bejegyzett, puszta bizonyítvány 160 ezer forint, a „végzés” dátuma pedig 1975-től bármi lehet.

Aztán jöhetnek az extrák, persze jó pénzért.


A hamisítóknak állításuk szerint vannak olyan „teljesen eredeti gimnáziumi és szakközépiskola érettségi bizonyítványai”, amelyeknek a sorszámuk biankó (nincsen rajta feltüntetve, ők nyomtatják rá), így regisztrálni is tudják őket a rendszerben. Erről azt ígérik,


rendkívül biztonságos, teljesen atom stabil, valóban olyan lesz, mintha el lenne végezve az iskola.

Ez csak 2007-nél régebbi papírral működik, és plusz 90 ezerbe, vagyis összesen 250 ezerbe kerül.


Akár a tablón is

Még ennél is biztosabbra ígérik a harmadik verziót. Ha elég nekünk egy 2011 előtti érettségi, írták, papíron végezhetünk a már megszűnt XIII. kerületi Dolgozók Iskolájában, illetve a 2007-2011 között működő, majd szintén megszűnt jogutódjában.


Itt két részletben történik a munka. Egyrészt fizikailag a részlegesen megmaradt iratokba megcsináljuk a bejegyzést (napló… stb.). Másrészt a suli honlapjára a tablónál, a végzett hallgatók közé is felteszünk. Így bárki rákereshet a névre és rendben fogja találni minden téren!

Feltehetően egyébként a Szabó Ervin Gimnáziumról, a Dolgozók Iskolájának jogutódjáról van szó. Egyrészt az valóban megszűnt, mégis a honlapján van érettségizettek névsora - köztük például „Viszkis Attila”, másrészt ilyen típusú csalással már korábban is buktak le.

Ez az opció az eredeti 160 ezres árhoz képest további 140 ezer forintot jelent, az ígéret szerint „így egy teljesen stabil érettségije lesz az embernek, amit bárhova, bármikor 100% nyugalommal használhat!”


A másik hirdetőnél mások a lépcsőfokok a „szimpla” 160 ezres kamuérettségi után.

„Lehetőségünk van olyan bizonyítványok elkészítésére, mely teljesen eredeti bizonyítványra készül. Ezek a papírok anyagukban is eltérnek, egy esetleg máshol, olcsóbban megvehető hasonló bizonyítványtól, mivel eredeti. Maga a papír tartalmazza a biztonsági szálakat. A jelzőrostok az UV fény alatt jeleznek. Ez az opció nálunk válaszható. +90e áron van.”

Ezt a papírt aztán még plusz 140 ezer forintért – tehát összesen 390 ezer forintot fizetve – regisztrálni is tudják,


így az iskola rendszerébe is bekerül, hogy valóban ott és akkor elvégezted az iskolát.

- ígérték.


"adták be nagykövethez, intéztek állampolgárságot"

Érdeklődésünkre ez a második hirdető azt írta, a regisztrációval egyáltalán nem kell attól félnünk, hogy lebukunk. „Sokan dolgoznak vele, lefordították angolra és németre is, közjegyző hitelesítette, használják külföldön, számtalan OKJ-s tanfolyamot végeztek el velük, ketten most is járnak főiskolára velük, intéztek külföldi állampolgárságot velük, adták be nagykövethez, és jogosítván megszerzéséhez is használták fel minden probléma nélkül”.


A hivatal szerint azért ez nem így megy

Az érettségikért az Oktatási Hivatalnál (OH) a felelős, nekik két alkalommal is feladatuk van a bizonyítványokkal. Egyrészt ők állítják ki a hivatalosan a papírt, másrészt ők ellenőrzik, ha egyetemre, főiskolára felvételizünk.

Magyarországon 1998 óta van központi nyilvántartása az érettségiknek, az azóta letett minden érettségit itt rögzítenek. Ha valaki egy nemlétező érettségit akar a semmiből előállítani, akkor az új, hamis adatokat nem csak a tablón és a naplóban kell pótolni, hanem a hivatalos nyilvántartásban is, amit csak az OH ellenőrzése mellett lehet megtenni,


tehát a hamis bizonyítványok adatait itt pótolni lehetetlen.

– írták kérdéseinkre. Hozzátették: nem találkoztak még ilyen teljes körű hamisítással, viszont minden évben van néhány olyan eset a felsőoktatási felvételik során, „amikor felmerül az érettségi bizonyítvány, vagy az abban szereplő vizsgaeredmények meghamisításának a gyanúja”. 2015-ben 12 ilyen ügyben tettek feljelentést.

Az OH vizsgálata 2005 óta egyébként abból áll, hogy a felvételi lapon megadott érettségi adatait összevetik a nyilvántartásukkal, ha abban gyanús adatot találnak, akkor felkeresik az érettségi vizsgát szervező intézményt is, és ott is érdeklődnek az eredményekről.


érettségi bizonyítvány

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint érettségihamisítás miatt 2015-ben és 2014-ben 12, 2013-ban pedig 3 esetben zártak le vizsgálatot. Azt nem közölték, milyen eredménnyel.


Az ORFK válaszában arról írt: „Mindazok, akik hamis közokiratot készítenek, használnak vagy az elkészítésükben bármilyen módon közreműködnek, bűncselekményt követnek el. Azok a foglalkozások, amelyek végzése törvény által előírt végzettséghez kötött (például az orvosi, ügyvédi, mérnöki hivatás stb.), a megfelelő szakmai végzettséget igazoló valós okmányok hiányában a közokirat-hamisítás mellett egyéb, foglalkozás körében elkövetett bűncselekmény és a jogosulatlanul felvett illetmény vonatkozásában csalás gyanúja is felmerülhet.”

A csalásért, hamis papír felhasználásáért akár 3 év szabadságvesztést is kaphatunk.

A felsőoktatási jelentkezéskor elég egy másolatot csatolni az érettséginkről, a beiratkozáskor viszont be kell mutatnunk az eredeti példányt is. Ha hamisnak bizonyul, akkor értelemszerűen nem vesznek fel, és még büntetőeljárást is kezdeményeznek ellenünk. Magyarország egyik legnagyobb egyetemén, a Pécsi Tudományegyetemen az elmúlt öt évben erre két példa akadt.

De vissza a saját érettségivásárlási terveinkhez: mindkét állítólagos hamisító azt írta, hogy fizetni csak azután kell, hogy kézhez kaptuk az általuk elkészített papírt. Arra is felhívták a figyelmünket, hogy olyanokban semmiképp ne bízzunk meg, akik előre pénzt kérnek, ugyanis „ott csak lenyúlják a pénzünket”.

Az ígért tempó nem rossz, az egyikőjük három gyors emailváltás után azt ígérte, ha péntekig elküldjük az adatainkat, hétfőn vagy kedden már érkezik is a futár, még az átvétel részleteiről is egyeztettünk.

A hamisító szerint attól sem kell félnünk, hogy ha őt esetleg elkapják, akkor elérnének hozzánk a rendőrök.

„A nyomdagépek és számítógépek úgy vannak kialakítva, hogy belső tárolókon (merevlemez, vagy nem törlődő memória) semmiféle adat ne maradjon meg, azokat senki visszahozni se tudja, semmiféle módszerrel”, az elején odaadott papírok pedig „tűzben megsemmisülnek”.

Így nem marad semmi nyoma a hamis érettséginknek, sőt, „egy hét után, én sem tudnám megmondani kinek készítettem bizonyítványt!” – ígéri az állítólagos hamisító.