Így számolta fel a terroristákat a francia TEK

Fotó: AFP / KENZO TRIBOUILLARD

-

A RAID parancsnoka részletezte a szerda hajnali rajtaütést.


Hét órán át tartott a kommandós akció szerdán Párizs Saint-Denis városrészében, melynek részleteiről a különleges egység, a RAID parancsnoka, Jean-Michel Fauvergue a Le Figaro című lapnak.

A biztonsági erők annyit tudtak, hogy legalább hárman – két férfi és egy nő – van a lakásban, köztük feltehetően az elsődleges célpont, Abdelhamid Abaaoud, a párizsi merényletek kitervelője.

Berobbantották a páncélajtót, ám ezúttal kevésbé volt hatékony a rajtaütés, mert a bűnözők elbarikádozták magukat. Tűzharc alakult ki, a terroristák is bevetettek gránátot. Végül a parancsnok úgy döntött, beküldik az egyik kutyát, Dieselt, hogy – feltehetően kamerával a testén – felderítse a lakás belsejét. Sajnos, a terroristák azonnal lelőtték a kutyát.

Ezután felderítőrobotot és drónt is a lakásba irányítottak, hogy kiderüljön, hol helyezkednek el a bűnözők. A kommandósok egyik mesterlövésze megsebesítette az egyik terroristát, ám az még tovább tüzelt a gépfegyverével, míg a lakásban lévő nő nekirohant a különleges egység tagjainak, hogy saját magát felrobbantva minél több kommandóssal is végezzen. Szerencsére a rendőrök megúszták a merényletet, a nő nem. A parancsnok szerint a terroristanő testrészei a ház előtt várakozó kocsikon landoltak. A robbanásban a lakás tartófalai meggyengültek, de nem omlott össze az épület, viszont az egyik terroristára rázuhant egy gerenda.

Összesen 110 rendőr – ebben 70 a RAID tagja – vett részt a rajtaütésben, közülük öten sérültek meg, főleg a végtagjaikon, az egység legnagyobb vesztesége, Diesel, a rendőrkutya halála. Fauvergue parancsnok azt is elmondta, emberei készen állnak, ha a rajtaütés-sorozat folytatódik.

A rajtaütés során egyébként legalább két terroristát megöltek, nyolcat pedig őrizet vettek.