Így spórolnak adót a gazdag amerikaiak

Forrás: Europress/Getty Images/Sean Gallup

-

Húsz év alatt tíz százalékkal tudták letornázni adójukat a gazdag amerikaiak - írja a The New York Times. Soros György sem kivétel ez alól.


Nem csak a multicégek, hanem a gazdag amerikai magánszemélyek is kevesebb adót fizetnek átlagos honfitársaikhoz képest – derül ki a The New York Times cikkéből. A lap szerint az adóminimalizálásnak nem csak olyan eszközei kínálkoznak, mint a műkincsvásárlás vagy a politikai jelöltek támogatása. Ott van még a jövedelem megutaztatása: a gazdagokhoz hasonlóan a pénzük is például Bermudára kerül, majd onnan vissza. Útközben pedig jövedelmek, fizetések, osztalékok valamilyen kockázatitőke-alapba, netán jótékonysági alapba vándorolnak, és eszerint is adóznak. Az adóoptimalizálást számtalan ügyvéd és tanácsadó segíti.

A lap szerint mindez nem is függ a pártirányultságtól: mind az adócsökkentést váró republikánus, mind demokrata üzletemberek élnek ezzel a módszerrel. Sőt, köztük van még a New York Times által liberális milliárdosként emlegetett Soros György is, aki néhány hónapja még azt követelte, hogy a gazdagok fizessenek több adót.

A kiskapuk segítségével a négyszáz legnagyobb amerikai adófizető által fizetett közterhek szintje 2012-re 17 százalékra csökkent, ami nagyjából megfelel annak a szintnek, amit egy átlagos amerikai család fizet. Viszont tíz százalékponttal alacsonyabb, mint húsz évvel korábban. Sőt, Barack Obama első elnöksége idején is 20,9 százalékról 17,6 százalékra csökkent a befizetett adó szintje, miközben az adókulcs nem változott – jegyzi meg a lap.