Így sétáltatták meg legmenőbb rakétáikat az oroszok

Fotó: RIA Novosti / Iliya Pitalev

-

A Topol ballisztikus rakéta születésnapja alkalmából tartottak mini hadgyakorlatot Moszkva közelében. Beszéltek egy csodafegyverről is.


Harmincéves az oroszok legmodernebb interkontinentális, ballisztikus rakétája, a Topol. Az ünnepi alkalmat kihasználva az orosz rakétás egységek kedd óta gyakorlatoznak a Moszkvától kilencven kilométerre található Szerpuhov körzetében.

A Ruptly által kiadott drónvideón katonai Kamaz teherkocsik és MAZ rakétaszállítók jönnek-mennek a mezőn. Egy másik, a gyakorlatot sikeresnek minősítő híradófelvételen az is látható, ahogy a MAZ hordozójárművek leeresztik a talpukat és a kilövéshez a teljes kocsit megemelik.Mivel az első videó alatt csak a felvételt készítő drón zúgását lehet hallani, a második alapzaja pedig a motorhang, jobb, ha teljesen leveszik a hangjukat. A legtöbb katonai parádéról készült klip amúgy is jobb, ha Bryan Adamset hallgatnak hozzá – mint az közismert.


Hány Topol van?

A hadgyakorlatot ugyan a Topol harmincadik születésnapjának megünneplésére rendezték, a rétre kivitt fegyverek többsége azonban az 1990-es évek közepéről származó Topol-M volt. Még az eredeti Topol is hadrendben van, a kétezres évek során többször is voltak tesztfellövések.

A két rendszer között több lényeges különbség van: az újabb rakéta képes kitérő manőverekre, így nagyobb az esélye, hogy a rakétavédelmi rendszereken átjusson. Emellett az új háromfokozatú hordozó első fokozata nagyobb gyorsulásra képes, mint a legtöbb interkontinentális ballisztikus rakéta. A hangsebesség huszonkétszeresére tudja felgyorsítani a Topol-M-et. Az sem mellékes, hogy a beépített GLONASS-vevővel (ez az orosz GPS) felszerelt rakéta 200 méteres pontossággal talál célba.

A Russianforces.org szerint az eredeti Topolból 72 darabot tartanak üzemben. Az újabb verzióból hatvan silóba telepített és 18 mobil hordozóra szerelt rakétával rendelkezik az orosz stratégiai rakétacsapatok.


Előkerült egy csodafegyver

A gyakorlat arra is jó volt, hogy a RT hírt adjon a Kaskader nevű kísérleti rendszerről. Ez a héliumkutatással foglalkozó Geliymash cég vezetője szerint példa nélküli szerkezet 400 atmoszférás nyomáson gyárt rakéta-üzemanyagot a levegőből fagyasztással. Jurij Dmitrijev, a cég igazgatóhelyettese a Zvezda TV-nek azt nyilatkozta, hogy az éles teszteken átment a rendszer, 2016-ban megkezdődik a sorozatgyártása. Zavaró azonban, hogy a Kaskaderről sehol nem találni egy mondatnyi említést sem.