Így segíthet az okostelefon felismerni a depressziót

-

A mobilhasználati szokások közül néhány jól jelezheti a depressziót, így segíthet időben felismerni a gyakran rejtve maradó betegséget, állítja egy tanulmány. Az okostelefonokból származó adatok 87 százalékos valószínűséggel jelezték a tüneteket


A tanulmány, amely a Journal of Medical Internet Research-ben jelent meg, 40 ember 2 héten át megfigyelt szokásainak elemzése alapján készült. A kutatók meg is jegyzik, hogy az eredményeket nagyobb felmérésnek kell igazolnia, de a mobilokból nyert adatok alapján egyes szokások szoros kapcsolatban állnak a depresszióra utaló tünetekkel, amelyeket egy teszttel mértek fel.


A kutatók rögzítették, hogy ki mennyi ideig használja a mobilját, és azt is, hogy mikor, hol tartózkodik vele. Az derült ki, hogy minél többet lóg valaki a telefonon, annál nagyobb eséllyel vannak depressziós tünetei. Az átlag ugyanis 17 perc volt, míg a depressziós tünetekkel küzdőké 68 perc. Ugyancsak nagyobb valószínűséggel voltak depressziósok azok, akik ritkábban mozdultak ki otthonról.