Így követelik meg a németek a menekültek beilleszkedését

Fotó: DPA / KAY NIETFELD

-

Az új menekültügyi törvény a jogok mellett kötelességeket is rögzít. A menedékkérők közmunkára mehetnek.


Németországban a Bundestag elfogadta a menekültek társadalmi és munkaerő-piaci beilleszkedéséről szóló törvényt. A kormánypártok támogatásával elfogadott törvény a "támogat és követel" elve alapján jogok mellett kötelességeket is rögzít. Például kötelezni lehet a menedékkérőket és a menekülteket a 600 órás német nyelvi tanfolyamok és társadalomismereti kurzusok látogatására, és a szociális juttatások csökkentésével lehet büntetni azokat, akik nem tesznek eleget integrációs kötelezettségeiknek.

A törvény szerint a menekülteknek az ellátásukért felelős tartományok 3 évre előírhatják, hogy hol lakhatnak, vagy hol nem lakhatnak - így akarják megelőzni az ún. gettók kialakulását. Nem jár öt év után automatikusan határozatlan időre szóló tartózkodási engedély a menekülteknek. Ezt csak akkor kaphatják meg, ha van munkájuk és legalább alapfokon tudnak németül. Az engedélyt három év után is meg lehet szerezni, ehhez a munkaviszony mellett középfokú nyelvismeret szükséges.

Három évre felfüggeszthetik az úgynevezett munkapiaci elsőbbségi vizsgálatot azokban a térségekben, amelyekben az országos átlag alatt van a munkanélküliség. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a kijelölt régiókban egy menedékkérő vagy menekült jelentkezik egy állásra és alkalmasnak bizonyul, felvétele előtt nem kell megvizsgálni, hogy van-e alkalmas német vagy más uniós állampolgár jelentkező a munka elvégzésére.

A kormány vállalja, hogy a közhasznú munka területén létrehoz további 100 ezer munkahelyet - úgynevezett egyeurós, azaz egy euró órabért fizető állást - menedékkérőknek, hogy hasznosan, értelmesen tölthessék el az időt menedékjogi kérelmük elbírálásáig. A jogszabály más újításokat is tartalmaz:, például a szakmai képzésben részt vevő menedékkérők automatikusan tartózkodási engedélyt kapnak a képzés végéig, és további két évre szóló tartózkodási engedélyt szereznek, akik a szakma kitanulása után munkához jutnak.