Így rúgatja seggbe magát Benítez

Fotó: AFP / JAVIER SORIANO

-

A Real Madrid hamarosan alighanem újra edzőt vált, mert a játékosok ki nem állhatják Benítezt, és a főnökei szerint sem látszik a munkája eredménye. A Barcelona a szombati 0-4-gyel megint kirúgta a sámlit a madridiak alól.


A hétvégi Clásico óta már csak az a kérdés, mikor rúgják ki Rafa Benítezt, a Real Madrid edzőjét. A Marca szerint már az igazgatótanács előtt van a tréner ügye, aki számára nagyon rossz hír, hogy a testületben ülők „teljesen elveszítették a bizalmukat” iránta.

Mindezt három hónap (augusztus 23-án játszotta első bajnokiját a Real) és 16 tétmérkőzés után sikerült elérnie. Pedig alapvetően nem rossz a Madrid mérlege, hiszen ebből a 16 meccsből tízet megnyert, négyszer ikszelt, és csak az utolsó két bajnokiján kapott ki. A második vereség viszont a létező legrosszabb forgatókönyv szerint íródott: hazai pályán, a Barcelona ellen, egy tükörsima – ne szépítsük, megalázó – 0-4, aminek eredményeképpen a Real 12 forduló, azaz a bajnokság egyharmada után már hat pont hátrányban van a katalánok mögött, és még csak nem is második, mert az Atlético is lehagyta.A vezetőség és a szurkolók is úgy látják, hogy a csapatnak nincs stílusa, hiába erőlködik Benítez, képtelen megtalálni azt a taktikát és formációt, amivel a csapat ugyanazt az arcát tudná mutatni, mint például Carlo Ancelotti idején, és ugyanazt a gyors, lehengerlő, szinte feltartóztathatatlan játékot tudná játszani.

A Beníteznek felrótt taktikai ballépések felsorolása az Atlético elleni idegenbeli döntetlen után vette kezdetét, amikor az As munkatársa elhibázottnak nevezte a Real újfajta játékstílusát.

„Egy önmagát kereső Atlético ellen játszottak, korán meg is szerezték a vezetést (Benzema már a 9. percben betalált), de aztán elkezdték „a labdával védekezni”. Azaz nem csináltak mást, mint a valódi támadó szándék nélkül járatták a labdát, így próbálva minél kevesebb lehetőséget adni az ellenfelüknek.


Ez jó taktika egy kiscsapatnak, de nem a Real Madridnak. Nekik, igenis, kockáztatniuk és támadniuk kell, mindezt látványos, attraktív módon

– ragozta nézeteit a katalán sportlap munkatársa.


Egy meccsre egy középkezdés is elég volna. Bale és Ronaldo már unta a Barca ellen


Az Atlético elleni meccs után a Realhoz hű lap, a Marca is a lecserélt és elégedetlen Karim Benzemát szólaltatta meg, aki elmondta, hogy Benítez azért hozta le, hogy a védekezést tegye stabilabbá. Márpedig a nagy rivális otthonában vezető Real ne védekezni akarjon, hanem támadni. Arról nem is beszélve, hogy a védekezéssel sem mentek semmire: 1-1 lett a meccs egy hajrában kapott góllal, a duzzogó drukkerek gyáva, konformista és negatív jelzőkkel illették Benítez csapatát.

És nem elég, hogy rossz a taktika, illetve, hogy Benítez motiválni sem tudja a sztárokkal teli öltözőt, de most már teljesen egyértelművé vált, hogy a játékosok nem fogadják el főnöknek. A Barca elleni meccs előtt a Radio Marca újságírója többször is nekifutott a témának, és ragaszkodott az igazához, miszerint a játékosok egy csoportja találkozót kért Beníteztől, és megpróbálták rávenni, hogy támadóbb szellemben játsszanak a Clásicón.

„Minden tiszteletem az önök szakmájáé, de ez a hír, hogy én találkoztam volna a játékosokkal, és ők ezt kérték tőle, teljes egészében hamis” – védte állásait Benítez.


Testbeszéd: Enrique tapsol, Benítez kuksol


Akárhogyan is van, a Clásico után alighanem teljesen kicsúszott a talaj Benítez lába alól. Az öltöző környéki pletykák szerint Cristiano Ronaldo „vagy én, vagy ő” formában adott ultimátumot a klubvezetőségnek. És hiába mondta a meccset a helyszínen végignéző korábbi Real-edző, Fabio Capello, hogy ezt egyetlen játékos, még Cristiano Ronaldo sem teheti meg: ha csak utalt is erre a portugál klasszis, Florentino Pérez elnök lépéskényszerbe került. Ha pedig dönteni kell a háromszoros aranylabdás focista és az egyszeres BL-győztes edző között, nem kérdés, hogy ki fog előbb csomagolni.

Ha igaz a hír az ultimátumról, akkor nehéz idők várnak Benítezre, ugyanis Ronaldo egyértelmű vezér az öltözőben, akinek az alvezérei (Pepe és Marcelo) is komoly befolyással bírnak. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor még ott van Sergio Ramos, akivel az említett Atlético elleni derbi után romlott meg Benítez viszonya, miután nyilvánosan elővette a védőt az egyenlítő gólt eredményező hibája után.


Beszélhetünk az én hibámról, de beszélhetünk a meccset eldöntő cserékről is. Mindannyian tanulunk a hibáinkból, játékosok és edzők egyaránt

– mondta a meccs után Ramos. Innen azért elég nehéz visszajönni.


Florentino Pérez, a Real elnöke még nem döntötte el, hogy mikor köt útilaput Benítez talpára. „Nagyon kellemetlenül érintett, ami szombat este történt, de idő kell, hogy végiggondoljuk a helyzetet. Az edző és a játékosok meg fogják beszélni a történteket, és majd utána döntünk. Az elnökség nem szeretne a szezon közepén edzőt váltani. Csak álmodhatunk egy olyan forgatókönyvről, mint tavaly (amikor két vereséget 12 bajnoki győzelem követett), de egyelőre hideg fejjel mérlegelünk minden lehetőséget.”


Sajátos décima

Most még nem hangzott el az „elnök dolga sohasem könnyű, és nem szívesen hoztam meg ezt a döntést” frázis, de ha abból indulunk ki, hogy a Décima, azaz a 10. BL- (BEK) győzelem után egy évvel a minden idők második legjobb bajnoki eredményét (igaz, csak ezüstérmet a Barca mögött) hozó, és minden idők második legjobb mérlegét (74,79%) felmutató Carlo Ancelottit – akiért viszont rajongtak a játékosok– úgy rúgta ki, mint a szél, akkor aligha fog nehéz szívvel dönteni, ha úgy érzi, hogy egy újabb trófeák nélküli szezon veszélye fenyeget.

Ráadásul, ha Benítez repül, akkor Péreznek is meglesz a Décima: 12 év alatt a tizedik edzőt rúgja ki a Real kispadjáról.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!