Így reagált az ellenzék az Orbán-beszédre

Fotó: VS.hu/Kozma Zsuzsi

-

Az ellenzéki összefogás szerint öntelt, háborús és hazug beszédet mondott Orbán Viktor a Fidesz-KDNP nagygyűlésén. A Jobbiknak sem tetszett.


Baloldali összefogás: Öntelt, háborús, hazug beszéd!

Az MSZP, az Együtt, a DK, a PM és a Liberálisok szombaton közös közleményben reagált a kormányfő által a kormánypárti rendezvényen elmondottakra. Közölték: Orbán Viktor tudja, hogy az ország többsége változást és kormányváltást akar, és tudja, hogy elveszítheti a választásokat. Úgy fogalmaztak: Orbán Viktor a

„saját szélsőségeseit felhasználva mozgósított egy utolsó rohamra – az ország békéje ellen”.
Kifogásolták, hogy a Fidesz elnöke tisztességnek és dicsőségnek nevezte kormányzását, mert szerintük tisztességtelen és dicstelen kormányzást folytatott. Az öt párt közölte: az ország szörnyű négy év után van, ezért a jövő csak akkor lehet nagyszerű, ha alakításában Orbán Viktornak már nem jut szerep. A miniszterelnök egymillió munkahelyet ígért, miközben alig jött létre új piaci munkahely, csak közmunka van. Az ország korszerűsítéséről beszélt, miközben százmilliárdokat vont ki az egészségügyből, az oktatásból. Méltányos közteherviselésről beszélt, miközben negyven új adót vezetett be, és tíz emberből nyolc rosszabbul járt az egykulcsos adóval – véli a baloldali összefogás. „Szerinte kitörtünk az adósságcsapdából, miközben elvette és elköltötte a magánnyugdíjakat, nemhogy csökkent volna, de tizennyolc éves csúcson van az adósság” – áll a közleményben. Hozzátették: a kormányfő az IMF-adósságot orosz adósságra cserélte, egységes alkotmányról beszélt, „miközben egypárti alaptörvényt kényszerített az országra”. Közleményük szerint az Orbán-rezsim „csak a Fidesz” jelszavával szemben a Mesterházy-kormányé az lesz: csak az ország.


Jobbik: Csak ennyi?

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök szombaton elmondott beszédében bevallotta, hogy „ennél többre nem képesek: nem történt valódi munkahelyteremtés, nincs rend, és elszámoltatás helyett is inkább Kóka Jánosnak adnak diplomata-útlevelet”. Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője szombaton közleményt juttatott el az MTI-hez a Fidesz-KDNP budapesti választási nagygyűlését követően. Ebben úgy fogalmazott: egy magát nemzetinek tartó kormánytól elvárható, hogy a devizahitelesek problémáit képes legyen megoldani egy ciklus alatt, a bankoknak és a multiknak pedig ne engedje áthárítani a rájuk kivetett adókat.

„Úgy tűnik, hogy minderre egyedül a Jobbik képes”
– fogalmazott közleményében, amelyben leszögezte: pártjának az egész nemzet számít. „A Jobbik azért kér bizalmat az emberektől, hogy a sok rossz után megmutassuk, lehet jól és tisztességesen kormányozni. Valódi munkahelyeket, rendet teremtünk, a politikusbűnözőket pedig elszámoltatjuk” – közölte Dúró Dóra. Orbán Viktor miniszterelnök a nagygyűlésen elmondott beszédében a többi között azt mondta: az elmúlt négy évben elvégeztek mindent, amit lehetett, néha úgy érezte, még annál is többet.


Az LMP máshol járt

Az LMP két társelnöke nem a Békemenettel és az Orbán-beszéddel foglalkozott. Schiffer András a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári tisztújító közgyűlésén szólalt fel, Szél Bernadett pedig Komáromban, Szabados Sándor képviselőjelölttel tartott közös sajtótájékoztatót kora délután.