Így raboltak Lada Nivával tankot a szakadárok (videó)

Fotó: Europress/AFP/Alexey Kravtsov / Europress/AFP/Alexey Kravtsov

-

Két harckocsit zsákmányoltak könnyűszerrel az ukrán hadseregtől a kelet-ukrajnai szakadárok – jelentette kedden a Regnum orosz hírportál.


A Moszkva-barát tüntetők gépkocsikkal állták el két T-64-es útját, illetve fegyvertelen helybéliek vették körül őket. A harckocsikat irányító katonák rövid szóváltásba keveredtek a Kijev-ellenes tüntetőkkel, majd otthagyták a tankokat, amelyek így a Regnum által „Délkeleti Hadseregnek” nevezett csoport fegyvereseihez kerültek, akik pedig a Donyeck megyei krasznoarmejszki járásba távoztak a harcjárművekkel. A Regnum az esettel kapcsolatban megjegyzi, hogy az ukrán katonák harci szelleme és felkészültsége nagyon rossz: csupán néhány nap leforgása alatt a gyakorta fegyvertelen Moszkvabarát tüntetőknek sikerült eltulajdonítaniuk nagy mennyiségű lőfegyvert, illetve egy Igla típusú tüzérségi ütegeket szállító teherautót is zsákmányoltak tőlük.A BBC helyszíni jelentése szerint közben a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban az Oroszország-barát szakadárok bejelentették: készek visszaverni az ukrán katonák bármilyen támadását.

„A városunk ismeretlen fegyveresekkel van körülvéve”
– mondta az Interfax hírügynökségnek egyik koordinátoruk, Mikolaj. A férfi nem zárta ki, hogy hamarosan megkezdődik a város ostroma. Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvezető államfő bejelentette, hogy a parlament szerdán a kelet-ukrajnai helyzetnek szentelt zárt ülésén hallgatja meg a fegyveres szervezetek vezetőinek és az illetékes minisztereknek a beszámolóját „a nemzetbiztonsági helyzetről és az alkotmányos rend védelméről”.