Így olvas könyvet a világ egyik leggazdagabb embere

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

Négy tippet adott Bill Gates a Quartz rövid videójában, amely segíti abban, hogy időt szakítson az olvasásra. A 77 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Gates a Microsofttól való távozása óta a jótékony célokat szolgáló alapítványát vezeti, de mellette könyves blogot is ír.


01

Vitatkozni ér

Koncentrálni kell, különösen, ha nem szépirodalmat olvas. Hogy az új tudás biztosan kapcsolódjon a régihez, jegyzetel. Ha nem ért egyet a szöveggel, akkor még sűrűbb a jegyzet a margókon. Az olyan könyvekkel, amelyeknek a margóján a szerzővel vitatkozik, lassabban is halad.


02

Az utolsó betűig!

Megkezdett könyvet félbehagyni tilos. A magának felállított szabály miatt még nem tudta eldönteni, hogy David Foster Wallace nagy posztmodern regényét, az Infinite Jest-et elkezdje-e, mert nem biztos benne, hogy be tudja-e fejezni. A könyv Kemény Lili fordításában magyarul is meg fog jelenni, úgyhogy rövidesen megtudhatják, mitől riadt vissza egyelőre Bill Gates.


How Bill Gates gets the most out of reading a book.

Közzétette: Quartz – 2016. március 17.

03

Papír mindenek felett

A Microsoft alapítójának határozott véleménye van az e-book és a papírkönyv harcáról. Tudja, hogy az elektromos formátum egyszer nyerni fog, de egyelőre táskányi könyvvel utazgat, és nyomtatott magazinok vannak az éjjeliszekrényén is. 


04

Netezni nem szabad közben

A legjobb az utolsó tanácsa: el kell különíteni legalább egy órát az olvasásra. Nem lehet kapkodva beleolvasni egy könyvbe, majd foglalkozni egy kicsit más dolgokkal az interneten. Így maximum YouTube-videót vagy magazincikket lehet fogyasztani.


Gatesnek van könyvesblogja is, amelyet most éppen elhanyagol, de melyben 2015-ben még remekül lehetett követni, mivel foglalkozott abban a hónapban. Szépirodalmat nem nagyon fognak találni a javaslatok között – az egyetlen kivétel az elmúlt két évből a Rosie-projekt, amelyet több barátjára rádumált –, viszont környezetvédelemmel, energetikával és az emberiség fenntartható jövőjével foglalkozó műveket rendszeresen ajánl.