Így néznek ki a MÁV-Start felújított, használt osztrák vasúti kocsijai

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A felújítási költségeket is figyelembe véve a MÁV-Start által az Osztrák Vasúttársaságtól (ÖBB) vásárolt, 140 kilométeres sebességre képes vasúti személykocsik darabonként 50 millió forintba kerültek, míg egy új személykocsi ára 300-500 millió forint között van – derült ki a járműveket bemutató sajtótájékoztatón a budapesti Keleti pályaudvaron.


A MÁV-Start azt követően vásárolta meg a kocsikat, hogy az ÖBB áttért a 160-200 kilométeres óránkénti sebességre képes kocsik használatára. Az első 10 kocsit már felújították a szolnoki járműjavítóban, így módosítottak a belső elrendezésen, kicserélték az ablakokat, továbbá a MÁV-Start színeire festették át azokat. A felújított kocsik állomáshelye Miskolc lesz, innen közlekednek Sátoraljaújhelyre, illetve Nyíregyháza–Debrecen irányába.


Az átadáson elhangzott, hogy Székesfehérvárra a felújított pályán 39 perc alatt ér le a vonat, és ha a Balaton déli partján is elkészül a felújítás, Siófokot 1 óra 10 perc alatt lehet elérni. Az 55 kocsiból 6 darab vezérlőkocsi lesz, amelyekbe könnyen szállhatnak be mozgáskorlátozottak, illetve azokkal kerékpárt is szállíthatnak.